≫ 

Ne boje se sve mačke vode: Naučite kako da pravilno okupate svog ljubimca

I mačke mogu da zavole vodu, samo im objasnite kako

  • 0

Ne mrze sve mačke vodu. One koje su imale pozitivno iskustvo oko i u vodi, pogotovo za vreme perioda socijalizacije (rana socijalizacija se dešava između 3. i 8. nedelje; kasna socijalizacija između 9. i 16. nedelje) vole vodu. Postoje i specijalne rase mačaka koje uživaju u kupanju.

Nekim mačkama je evolucija usadila odbojnost prema vodi 

Veruje se da su mačke pripitomljene pre 9.500 godina na Bliskom Istoku. Evoluirale su na suvoj pustinjskoj klimi i nisu bile izložene rekama, jezerima i kiši. To je rezultiralo da danas u većini slučajeva mačke izbegavaju vodu. Današnje mačke instinktno beže od vode - prenosi Spruce Pets.

Međutim, postoje mačke koje uživaju da budu u vodi upravo zbog njihove evolucijske prošlosti. Turska van i turska angola su rase mačaka koje su poznate po svojim plivačkim sposobnostima. Pored ove dve rase, mačke koje uživaju u vodi su bengalska mačka, mejn kun mačka i američka bobtejl mačka.

Mačka Image by Pexels from Pixabay

Mačke imaju osetljivo čulo mirisa

Mačke su temeljne po pitanju održavanja lične  higijene i provode dosta vremena čisteći krzno kako se ne bi umrsilo i kako bi ostalo čisto. Mačke imaju višu telesnu temperaturu i čiščenje im pomaže da je održe. Kada se mačije krzno pokvasi postaje teško, što dodatno nervira mačku, jer gubi okretnost i brzinu.

Da li je mačkama potrebno kupanje?

Kao što smo već istakli, mačke odlično samostalno sprovode higijenu i skoro 40 odsto vremena u toku dana provedu čisteći svoje krzno, tako da joj možda nikada neće biti potrebna kupka.

Mačkama je nekad potrebna medicinska kupka zbog kožnih problema. To važi i za starije mačke koje imaju artritis ili su gojazne, pa ne mogu da dohvate određene delove svog tela. Obična kupka može biti potrebna ako se mačka uprlja nečim lepljivim ili smdrljivim.

Kako da pravilno okupam mačku?

Pre kupanja

Naviknite je na prostor. To bi trebalo da radite nekoliko dana ili nedelja pre kupanja. Stavite mačku u praznu kadu ili lavabo i dajte joj igračke da se igra, kako bi to mesto povezala sa pozitivnim osećanjima. Možete staviti poslastice za mačke unutar kade kako bi ona više šetala po do sada neistraženoj teritoriji.

Kada mačka prihvati igru i poslastice iz kade ili lavaboa, napunite površinu za kupanje sa nekoliko centimetara vode i razbacajte igračke po njoj. Ohrabrite svog ljubimca da se igra igračkama, pohvalite je i nagradite kad počne da se zabavlja.

cat, mačka Pixabay.com

Pre nego što krenete da kupate vašu mačku, spremite sve stvari koje će vam trebati u toku i nakon kupanja. Šampon za mačke, igračke i poslastice koje vaš ljubimac voli, topao peškir i plastičnu čašu kojom ćete polivati ljubimca. Potreban vam je i otirač za kupatilo ili peškir koji ćete staviti u lavabo ili kadu kako bi mačka stajala na tome.

Stvorite mirno okruženje. Zatvorite vrata i svedite buku na minimum. Budite mirni i tiho pričajte s njom. Ako je vaš tuš previše bučan, koristite čašu kako bi prelivali mačku vodom.

U toku kupanja

Nemojte ograničavati vašeg ljubimca, pustite ga da uživa u kupanju. Budite nežni, posmatrajte govor tela vaše mačke i odvlačite joj pažnju igračkama i poslasticama dok joj ispirate šampon.

Ne dozvolite da joj voda uđe u uši niti u oči. Izbegavajte pranje mačijih brkova. U njima se nalazi mnogo receptora za dodir i mačke mrze kada se oni pokvase ili uprljaju. Dobro isperite šampon kako bi izbegli iritaciju kože.

Posle kupanja

Mačku obrišite toplim peškirom. Nežno podignite mačku i odmah je umotajte u peškir. Ako vaša mačka ne voli da se nosi, pustite da voda iz kade ili lavaboa isteče i obrišite je dok je još unutar svog mesta za kupanje. Vaša mačka može i prirodno da se osuši, ali to traje nekoliko sati, za to vreme bi trebalo da bude na toplom mestu, daleko od promaje. Proces kupanja završite sa maženjem ili kratkim igranjem.

(K. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA