≫ 

Ne, to nije mače, već odrasla jedinka: Ovako izgleda najmanja mačka na svetu

Pegave mačke iz Indije i Šri Lanke toliko su sićušne, da staju u dlan

  • 1
pegava mačka Foto: Printscreen/YouTube/BBC

Pegava mačka je najmanja vrsta mačke na svetu. Čak i odrasle jedinke više nalikuju nekom mačetu. Toliko su mali, da mogu da nam stanu u dlan. Samotnjaci su. Iako su minijaturni, veoma su smeli i vragolasti. Od rođenja su radoznali i zahvaljujući tome odvažno upoznaju svet oko sebe. Odlikuju ih izoštrena čula, dok im je vid šestostruko jači od ljudskog, prenosi BBC.

Obitavaju isključivo u Indiji i Šri Lanki, mada su 2012. pronađeni i u Nepalu. Smatraju se skoro ugroženom vrstom. Najveću pretnju predstavlja im gubitak prirodnog staništa i lov. Prema pojedinim navodima, lovokradice trguju njihovim krznom na crnom tržištu. U pojedinim oblastima se love radi ishrane, ali i da bi se držali kao ljubimci.

Pogledajte kako izgleda uobičajen dan pegave mačke u BBC-jevom prilogu koji sledi.

Video: Mačije tuširanje za dobro jutro: Je l baš moram da se kupam?

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Brana

    5. jun 2020 | 08:46

    Čivek je najgluplja životonka na svetu!Koliko čovek treba da bude glup pa da ubije ovo mače radi krza ili jela!?Gadi mi se kad pomislim na lovce koji istrebljuju jedino što valja i što nije uskvareno na ovom svetu....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA