• 0

Psi tragači u borbi protiv korona virusa: Prepoznaju zaraženog pre pojave simptoma?

Novi način borbe za otkrivanje kliconoša

  • 0
Labrador, pas tragač

Foto: Pixabay

Stručnjaci kažu da bi posebno obučeni psi mogli pomoći u otkrivanju nosilaca opasnog korona virusa pre pojave simptoma. Koristili bi se kao i svi drugi psi tragači na aerodromima i graničnim prelazima u Velikoj Britaniji.

Obučeni psi prepoznaju hemikalije - isparavajuća organska jedinjenja koja su karakteristična za određene bolesti, a ima ih u urinu, izmetu ili dahu. Istraživači već koriste pse za otkrivanju malarije, nekih oblika kancera i Parkinsonove bolesti.

- Znamo da pojedine respiratorne bolesti menjaju miris tela, pa postoji velika verovatnoća da ih psi mogu osetiti - kaže šef Centra za kontrolu bolesti Londonske škole higijene i tropskih bolesti Džejms Logan.

- Ukoliko se pokažu kao pouzdani faktor prilikom uspostavljanja dijagnoze, psi tragači bi pokrenuli revoluciju u borbi protiv širenja COVID-19. Uvežbane životinje rade brzo i efikasno, a testovi bi se koristili samo tamo gde su neophodni - objašnjava izvršna direktorka udruženja za obuku i izgajanje pasa u medicinske svrhe Kler Gest.

Daily mail piše da bi psi posle šest nedelja obuke bili spremni za učešće u borbi protiv epidemije. Istraživači najpre moraju otkriti kako bezbedno izolovati uzorke virusa koji bi se koristili u obuci pasa.

Video: Tri prijatelja od korone pobegla u kućicu na drvetu

(N. N.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima