Milijardu ljudi gledalo meč za koji niste ni čuli, bilo samoubistava i hapšenja zbog slavlja uz pretnje doživotne robije (VIDEO)

Rivalstvo između kriketskih reprezentacija Indije i Pakistana je toliko veliko da karte za njihove duele znaju da planu i posle 12 minuta od puštanja u prodaju. Finale Šampionskog trofeja koje se igralo pre nekoliko dana gledalo je milijardu ljudi. Zvuči neverovatno, ali ima života i van fudbala

  • 8

Fudbal možda jeste najpopularniji sport na svetu, ali postoje delovi sveta koje fudbal uopšte ne zanima. Možda najbolji i najinteresantniji primer za to jeste Indijski potkontinent, bivša kolonija fudbalske kolevke Engleske, gde je sport broj jedan ni manje ni više nego kriket.

 

Indija i Pakistan su verovatno jedine zemlje gde je to slučaj, premda naravno ima još zemalja, mahom članica Britanskog Komonvelta, gde je kriket jako popularan, kao što su Australija, Novi Zeland i Južna Afrika.

 

Kriket je, u suštini, vrlo jednostavan. Tim koji napada, čini to sa dva udarača koji stoje na suprotnim stranama pravougaonog centralnog dela igrališta preko kojeg bacač tima koji se brani baca lopticu; na oba kraja tog igrališta nalaze se mali golovi sačinjeni od tri stative i dve prečkice. Svaki tim ima ukupno 11 igrača.

 

Udarač treba da udari loptu, nakon čega je cilj da sa drugim udaračem trčanjem zameni mesto. To je ran. Jedan ran — jedan poen. Ali, ako udarač udari lopticu koja padne na zemlju pa izađe sa terena ili udari u ivicu, to su onda četiri rana. A ako loptica napusti teren bez udaranja u zemlju, to je onda šest ranova. U oba ova potonja slučaja udarač ne trči.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Postoji nekoliko formi kriketa, ali se ne razlikuju u pravilima već u tome koliko se ininga (perioda na koje je meč podeljen, koji su sami podeljeni na overe) igra. Trenutno je izuzetno popularan takozvani Tventi20-kriket osmišljen pre petnaestak godina koji se igra na dva ininga od po dvadeset overa, pošto meč traje oko tri sata.

 

Međutim, postoji i test-kriket koji se igra između nacionalnih timova, gde meč traje i po pet dana jer postoji neograničen broj overa u okviru četiri ininga, zbog čega se smatra najboljim pokazateljem kvaliteta jednog tima. Test-kriket se obično igra u serijama od tri do pet mečeva, pa čitava serija može da potraje i mesec dana.

 

ZA ŠTA SU IGRALI INDIJA I PAKISTAN?

 

Druga po rangu verzija kriketa je tzv. jednodnevni međunarodni kriket koji se igra na dva ininga (svaki tim ima prilike da napada po jednom) koji su podeljeni na 50 overa, zbog čega meč obično potraje jedan dan, te otud i ime.

 

 

U ovoj formi se nacionalni timovi nadmeću na Svetskom kupu, koji je najbitniji turnir, i na turniru koji se zove Šampionski trofej MSK (eng. ICC Champions Trophy); MSK je skraćenica od Međunarodni kriketski savet (eng. International Cricket Council).

 

Ove godine, na dan 18. juna, na londonskom stadionu Oval odigrano je finale Šampionskog trofeja između Pakistana i Indije. Meč, za koji verovatno niste ni čuli da se igrao, gledalo je milijardu ljudi; na papiru, Indija je bila veliki favorit i očekivalo se da će lagano pobediti svog ljutog rivala.

 

Međutim, Pakistan je razbucao Indiju sa razlikom od 180 ranova; konačni rezultat na semaforu glasio je 338/4:158. Toliko je loše odigrala indijska reprezentacija da je meč završen posle samo 30 njihovih overa zato što su im Pakistanci izbacili iz igre ceo tim (što se desi kada udarač udari lopticu, a hvatač odbrane je uhvati "živu", u letu, ili kada bacač obori golić lopticom, itd).

 

DOŽIVOTNA ZBOG SLAVLJA

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Drama na terenu nije bila ništa u poređenju sa dramom koja se odigravala u dve neprijateljski nastrojene države (zamislite rivalstvo između Srbije i Hrvatske, i pomnožite ga sa 100). Širom Indije su izbili ulični neredi, navijači su razbijali sopstvene televizore i palili postere svog tima, a mase su uzvikivale pogrdne parole upućene bivšim ljubimcima. Pojavila se vest da je jedan Indijac izvršio samoubistvo.

 

Pakistanci su, naravno, slavili kao možda nikada do sada. Neki od njih su se i zaneli pa zaboravili da su u susednoj zemlji gledali utakmicu; 21 Pakistanac je zbog javnog slavlja uhapšen u Indiji pod optužbom za pobunu, što znači da u teoriji mogu da završe iza rešeteka doživotno.

 

Premijer Pakistana Navaz Šarif odmah je svakog igrača nagradio sa oko 100.000 američkih dolara, a u tome su ga pratili i pakistanski tajkuni koji su sa svoje strane počeli da izdvajaju značajne sume za sve članove reprezentacije. Obični Pakistanci čak zapošljavaju ljude i plaćaju ih da bi "trolovali" Indijce po internetu.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Sve to može da začudi samo onoga ko nije upoznat sa kriketskim rivalstvom između ova dva nacionalna tima i dve zemlje.

 

Sve ima svoju političku pozadinu: Indija i Pakistan su kao zemlje nastale nakon povlačenja Britanaca, i to po verskoj liniji: Indija je pripala hindusima, dok je Pakistan pripao muslimanima (iako je mnogo muslimana ostalo u Indiji). Razdvajanje su pratili pokolji, genocidi i etnička čišćenja, a narednih decenija dve zemlje su vodile i dva velika rata 1965. i 1971. godine; poslednji se vodio 1999. godine, a pratila ga je trka u nuklearnom naoružavanju.

 

Prema tome, ovde se ne radi samo o kriketu, kao što velika rivalstva skoro nikada nisu čisto sportska. Pakistan je uspešniji od Indije u test-kriketu (12 pobeda naspram 9), kao i u jednodnevnom kriketu (73 pobede naspram 52), ali je Indija puno bolja u tventi20-kriketu (6 pobeda naspram 1).

 

Toliko je veliko ovo rivalstvo da su karte za meč između ove dve reprezentacije na Svetskom kupu 2015. godine prodate posle samo 12 minuta od puštanja u prodaju. Zvuči neverovatno, ali ima života i van fudbala.

 

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Жика Живац

    24. jun 2017 | 10:59

    Indija,Pakistan....hehehe

  • Раднаскела

    24. jun 2017 | 11:49

    Ко је читао "Аутостоперски водич кроз галаксију" зна како је настао крикет, најглупља игра свих времена (ОК, ту је негде и карлинг)!

  • Putin R.S

    24. jun 2017 | 12:25

    To se kod nas zove "KLISKA"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA