• 83

Na dnu ovog OGROMNOG SRPSKOG jezera je POTOPLJEN GRAD koji krije MNOGE TAJNE! (VIDEO)

Na dnu jezera nalaze se napuštena sela, koja su evakuisana prilikom gradnje hidrocentrale Trebinje I. Zajedno sa selima, voda je potopila i spomenike prošlosti: groblja, puteve i crkve

  • 83

Kad se od Gacka krene kroz Bileću, ka Trebinju i Herceg Novom, odjednom ispred očiju "pukne" nepregledna vodena površina - Bilećko jezero. Ono se nalazi na reci Trebišnjici (kod Bileće) u Republici Srpskoj. Prolaznici imaju utisak da ono nema kraj, a kako i ne bi kada je površina jezera oko 33 kilometra kvadratnih. Ipak, ono po čemu se razlikuje od mnogih drugih jezera jeste način na koje je nastalo i velika tajna koju krije.

I SRBIJA IMA SVOJE MORE: A evo i dokaza za to! Na vama je samo da spakujete kofere (FOTO)

OVO JE HIT PRIČA MOMA KAPORA KOJU VEROVATNO NISTE ČULI: Kako je nepismeni policajac postao bogataš u Americi!

Samo sat vremena na obali ovog jezera će vas sigurno ubiti (FOTO) (VIDEO)

Naime, ovo veštačko jezero je nastalo izgradnjom brane Grančarevo na reci Trebišnjici blizu grada 1968. godine. Brana je visoka 123 metra, a široka u vrhu 439 metara. Na dnu jezera nalaze se napuštena sela, koja su evakuisana prilikom gradnje hidrocentrale Trebinje I.

Podizanjem vode potopljene su kuće i imanja iz sela Panik, Orah, Čepelica, Zadublje i Miruše.

Zajedno sa selima, voda je potopila i spomenike prošlosti: groblja, puteve i crkve. Među njima je i manastir Kosijerevo, kao i mnogi kulturno-istorijski spomenici.

Na dnu ovog jezera krije se zapravo čitavo jedno naselje koje u sebi čuva duh prošlosti, i koje bi moglo da ispriča gomilu neverovatnih priča.

Zbog izgradnje brane Grančarevo na Trebišnjici i stvaranja akumulacionog Bilećkog jezera, manastir Kosijerevo premešten je na novu lokaciju u selo Petrovići u Banjanima. U svom posedu ovo svetilište imalo je oko 3.000 hektara zemlje, svoje mlinove, a u sklopu porte nalazila se i bolnica.

Posle 1946. godine bivša komunistička vlast oduzela mu je gotovo celokupnu imovinu, a posle premeštanja manastiru je ostala samo nevelika porta i pola hektara neplodne zemlje.

Što se Bilećkog jezera tiče, ono kao i celi sliv Trebišnjice, obiluje izuzetnim lokalitetima za ronjenje. To jezero je izuzetno popularno kod sportskih ronilaca koji u njegovim dubinama mogu da vide čitavo jedno mesto - kuće, puteve, crkve, groblja, ali i fantastični kraški podvodni reljef.

Pored ronilaca, Bilećko jezero je i omiljena destinacija ribilovaca.

Ali ne samo njih - tu mnogi Bilećani i putnici namernici vole da se brčnu leti, jer imaju utisak kao da su na moru - koje ima slatku vodu.

VIDEO: Klizao je gledajući svoju senku na dnu jezera

(Telegraf.rs / B . B.)

Komentari

  • Gustavo Woltmann

    Ah kakve li tajne krije :)

  • Pretedent

    Bilećko jezero je prelijepo. Veliki pozdrav za bilećane iz Gacka.

  • ArheoloK

    Da imamo drzavu ko sto je nemamo,istrazili bi to jezero i sve lepo fotografisali sto se naslo dole :) A takodje bi se istrazilo i jezero Gazivode,opstina Tutin,jezero je nastalo na slican nacin samo sto ja mislim da onde niko nije evakuisan..jer je ono jezero ko ukleto,svake godine se po njih 10 udavi...ali ispod je veliko groblje i neko selo :)

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima