Šta se krije u značenju imena svetskih moćnika? Da li su Aleksandar, Angela, Vladimir predodređeni za velike vođe (FOTO)

Jeste li se ikada zapitali da li postoji neka povezanost između značenja imena koje nose i osobina koje krase svetske lidere

  • 12

Već znamo da datum rođenja puno govori o karakteru ljudi, ali možda i na osnovu imena možemo saznati ponešto o toj osobi. Svako ime nosi svoju istoriju i neko skriveno značenje u različitim delovima sveta.

Ovo su moćna staroslovenska imena koja više niko ne daje deci, a njihovo značenje je snažna poruka predaka (FOTO)

Ali jeste li se ikada zapitali da li postoji neka povezanost između značenja imena koje nose i osobina koje krase svetske lidere.

Angela

Ime Angela vodi poreklo iz grčkog "angelus" u značenju "poslanik", "anđeo", nadzemaljsko krilato duhovno biće nalik na čoveka, koje prema verskim predstavama služi Boga i pomaže ljudima. Smatra se da je kod nas ušlo u upotrebu u prošlom veku, a češće se koristi u obliku Anđela, dok je od svetski poznatih ljudi s ovim imenom najpopularnija Angela Merkel.

Vladimir

Vladimir je staroslovensko muško ime.

Dolazi od reči vladati i mir. Prema nekim izvorima ime se u prenesenom značenju tumači kao poznati princ ili samo princ, koji vlada dostojanstveno ili vlada u miru. Najpoznatija ličnost koja opravdano nosi ovo ime je Vladimir Putin.

Foto: Tanjug/AP

Kolinda

Kolinda je retko žensko ime koje ima dva tumačenja, jedno kaže da je engleskog porekla skraćnica imena Nikola, u sebi veže dve reči nike (pobeda) i laos (narod), a druga da je hindu porekla od imena Kalindi i znači reka priroda.

Melanija

Melanija je žensko ime grčkoga porekla. Značenje imena dolazi od grčkog Melane, izvorno iz melaina u značenju crna, tamna. Prva dama Amerike nosi ime Melanija.

Foto: AP/Tanjug

Emanuel

Ime hebrejskog porekla, izvedeno od reči Immanuel što znači "Bog je s nama". Kontroverzni francuski predsednik Emanuel Makron dospeo je u žižu javnosti kada je izabran za najmlađeg predsednika u istoriji Francuske, poznat i po tome što ima 24 godine stariju suprugu.

Tereza

Ime je grčkog porekla, a postoji više tumačenja značenja imena: 1. izvedeno od imena grčkog grada "Thera" sa ostrva Santorini pa bi u tom smislu ime imalo značenje "žiteljka grada Thera"2. izvedeno od grčkog "therizo " u značenju "ona koja pomaže u berbi i žetvi"3. od grčkog "theros" što znači leto. 4. od grčkoh "ther" što znači "ona koja ide u lov".

Ovo ime nosi britanska premijerka Tereza Mej.

Foto-montaža: Tanjug/AP, Wikimedia/Grahamedown

Elizabeta

Elizabeta je vrlo staro ime, rašireno po celom svetu. Dolazi iz Biblije, tako se zvala majka Jovana Krstitelja. Hebrejski Elišeba sadrži dve reči: Eli - Bog i šeba - sedam, u značenju Bog je savršenost, Bog je sedmica, Bog je zakletva.

Seba (sedam) sveta je brojka na koju su se tada zaklinjali. U simbolici brojki sedmica je zbir 3 (Bog) i 4 (svijet). Preko grčkog (Elisabet) i latinskog (Elisabeth), dobili smo današnje Elizabta. Najpoznatija ličnost s ovim imenom je engleska kraljica Elizabeta Druga.

Aleksandar

Ime potiče od grčkog imena Aleksandros sa značenjem "zaštitnik ljudi" ( alexo = zaštita + andros = muževan, muškarac, čovek). Ime je čuvenog makedoskog vojskovođe i vladara Aleksandra Velikog osnivača grada Aleksandrije na obali Egipta, čuvenog po kolosalnom svetioniku i najvećoj biblioteci tadašnje epohe. Ime je prvenstveno zahvaljujući njemu dostiglo veliku popularnost. Ime je u raznim varijantama rasprostranjeno širom sveta. Predsednik Srbije nosi ime Aleksandar.

Donald

Ime je izvedeno od galskog oblika Domhnall, što znači svet junaka, veliki šef. Tako su se zvali brojni škotski kraljevi, a danas je napopularniji Donald Tramp, američki predsednik.

Daljinac baner

(J.J.K./j.kulas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA