≫ 

SLONOVI SU NAJVEĆI HEROJI: Spasavali turiste od smrtonosnih poplava, dok su bujice nosile sve pred sobom! (FOTO)

"Oko 300 gostiju je juče spaseno na leđima slonova i traktorima s prikolicama do obližnjeg Baratpura, dok će i ostali danas biti prebačeni na bezbednija mesta"

  • 0

U Nepalu, pogođenom poplavama i odronima posle četvorodnevnih obilnih kiša, angažovani su slonovi u spasavanju stotina stranih turista zaglavljenih u safari parku, saopštili su danas zvaničnici, dok je broj poginulih u nepogodama u toj zemlji porastao na 70.

Kataklizma u Nepalu: Najmanje 49 osoba poginulo u stravičnim poplavama, više hiljada moralo da napusti domove (FOTO) (VIDEO)

U Saurahi, 80 kilometara južno od Katmandua, reka Rapti izlila se iz korita, plaveći hotele i restorane, pri čemu se u nevolji našlo oko 600 turista, prenosi Rojters.

U tom mestu, na obodima Nacionalnog parka Čitvan, živi 605 velikih nosoroga, a ono je popularno među stranim turistima, uključujući indijske i kineske posetioce, pre svega zbog jahanja slonova i posmatranja nosoroga.

- Oko 300 gostiju je juče spaseno na leđima slonova i traktorima s prikolicama do obližnjeg Baratpura, dok će i ostali danas biti prebačeni na bezbednija mesta - rekao je Suman Gimir, šef grupe vlasnika hotela u Saurahi.

Šiva Radž Bata iz organizacije za zaštitu životinja u Nepalu kaže da je jedan nosorog uginuo u poplavama.

Foto: AP/Tanjug

Prema rečima spasilaca, 26 od 75 distrikata u Nepalu pogodile su poplave ili odroni nakon što su se obilne kiše sručile na ovu pretežno planinsku zemlju.

Foto: AP/Tanjug

Oko 50 osoba se vodi kao nestalo u poplavama i odronima, saopštio je ministar za komunikacije Mohan Bahadur Basnet, dodavši da je više od 60.000 kuća pod vodom, većinom u južnim ravnicama duž granice sa Indijom.

 

Spasioci i dalje pokušavaju da dopru do sela koja su pogodile najgore poplave u proteklih nekoliko godina.

- Situacija je zabrinjavajuća jer su ugrožene desetine hiljada ljudi - rekao je Basnet Rojtersu.

Foto: AP/Tanjug

Monsunske kiše, koje počinju u junu i traju do septembra, važne su za Nepal koji zavisi od poljoprivrede, ali svake godine odnose mnogobrojne živote i nanose veliku štetu imovini, napominje britanska agencija.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA