Izmaklo mu bogatstvo ispred nosa: Trgovac umetninama prodao sliku za 35.000 funti, a onda otkrio da ona vredi milione (FOTO)

Filip Mold je bio ubeđen da u svom vlasništvu ima sliku britanskog umetnika Džona Konstabla

  • 0

Trgovac umetničkim delima i TV prezenter bio je oduševljen kada je otkrio da je slika za koju se mislilo da je kopija, u stvari, original vredan 2 miliona funti. Filip Mold je bio ubeđen da je slika rad britanskog umetnika Džona Konstabla, ali u nemogućnosti da to i dokaže, prodao je za 35.000 funti.

Klimtova slika prodata za 60 MILIONA DOLARA, svaki cvet u ovoj bašti vredi čitavo bogatstvo

Sada, 17 godina kasnije pokazalo se da je bio u pravu. Istražitelji BBC-jeve emisije "Fake or fortune" otkrili su da je u pitanju "Hay wain", rani umetnikov period. Prezenter, navikao da drugima govori da su propustili bogatstvo, je bio gost nedeljne emisije. Mold je rekao da je verovao da u vlasništvu ima original i kada je platio sliku 10.000 funti, kada je bio mladi trgovac. Pošto nije mogao da dokaže ko je naslikao, prodao je sliku, a nekoliko godina kasnije otkupio.

Prodao ju je 2000. godine biznismenu Henriju Ridu za 35.000 funti sve vreme se nadajući da će uspreti da dokaže da je to rad Džona Konstabla, koji se smatra jednim od najvećih pejzažista, koji je ikada živeo.

Ranije ove godine, slika iz 1821. godine "Hay wain" je izglasana za jednu od omiljenih umitničkih dela među Britancima.

Foto: Profimedia/Press Association

Trag je voditeljku emisije "Fake or fortune", Fionu Brus vodio do eksperata u Los Anđelesu. Stručnjaci su analizirali slojeve boje, a pošto je prethodnih 17 godina tehnologija napredovala, nauka je odvela pravo do Konstabla lično, tačnije otkriveno je da je posle umetnikove smrti, njegov sin prodao sliku.

Mold kaže da nije ogorčen što mu je takvo bogatstvo izmaklo.

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA