Fotografisali su svakog dana ovu stenu: Kad su uporedili fotke, shvatili su da se dešava ČUDO (FOTO)

Uluru – Kata Tjuta jedan je od dva najpoznatija i najveća nacionalna parka ove zemlje. Ovaj nacionalni park i ponos Australijanaca nalazi se u vlasništvu i pod upravom domorodačkog naroda Anangu

  • 0

Australija nije neobična samo po tome što je zemlja emua, sisavaca tobolčara, postojbina Aboridžina, već i po tome što je u južnom delu njene države Severna teritorija, smešten Uluru – Kata Tjuta, jedan od dva najpoznatija i najveća nacionalna parka ove zemlje. Ovaj nacionalni park i ponos Australijanaca nalazi se u vlasništvu i pod upravom domorodačkog naroda Anangu, starosedeoca koji tamo žive više od 30.000 godina.

Ovakva oluja se viđa samo dva puta u jednom veku: Trenutak kada je sve stalo u svetom mestu drevnog plemena (VIDEO)

Uluru je u stvari brdo stvoreno pod uticajem tektonskih pokreta pre 500 miliona godina. Pesak nošen vetrom oblikovao je zaobljenu, slonovsku masu koja se naglo uzdiže iz ravnice. Najveći deo ove stene nalazi se ukopan u pesak, iz koga izranja njegov jedini vidljivi dio – zaravnjeni vrh visok 348 m. Pri dnu njegov opseg iznosi 10 km.

Aboridžini ovu stenu zovu Uluru, dok je u svetu poznatija pod nazivom Ayers rock. Za Aboridžine je ova drevna crvena stena oduvek bila sveto i mistično mesto, a danas je svojevrstan nacionalni simbol, piše pixelizam.com

Foto: Wikimedia/Thomas Schoch

Kako se sunce kreće po nebu, tako Uluru menja nijanse. U zoru sjaji naradžastim sjajem, u rano jutro senke ga boje u tamnije nijanse, u podne dobija boju jantara. Ipak, ovo stenovito brdo je najimpresivnije u suton, kada se pretvara u masu spektakularnog izgleda, nalik užarenom uglju.

Foto: Wikimedia/Bgabel

Sve do sedamdesetih godina 19. veka Ayers rock nije bio poznat Evropljanima, a onda su ga otkrila dva istraživača koji su steni dali ime po tadašnjem premijeru države Južna Australija. Danas ovo mesto poseti oko milion turista godišnje. Najveća avantura za njih je penjanje do vrha stene, za što je potrebno oko dva sata. Međutim, Aboridžini se ne penju jer je to za njih sveto mesto, a to ne savetuju ni turistima. Većina posetitelja, naravno, ne može da odoli izazovu.

Foto: Wikimedia/Gypsy888

Iz okolnog prostora uzdiže se 36 kupola od kamena, koji se ređaju jedna za drugom formirajući krug. To je planina Kata Tjuta, znana i pod imenom Olga. Prevedeno sa aboridžanskog jezika to bi značilo "Mnogo glava". Najviša kupola doseže 550 metara nadmorske visine, što je i najviša tačka nacionalnog parka Uluru. Kupole su podeljene uskim gudurama i klancima, a u jednom jarku u samom središtu planine, nalazi se zadivljujuća zelena oaza nazvana Dolina vetrova.

Foto: Wikimedia/Bruno.Menetrier

Ovaj nacionalni park specifičan je i po svojoj flori i fauni. On je stanište mnogih neobičnih biljnih i životinjskih vrsta. Ako nekada budete doputovali ovde, nemojte se začuditi i uplašiti ukoliko pored vas protrči divlji aboridžinski pas Dingo, a mogli bi da sanate zašto Aboridžini zmije otrovnice poštuju kao svoje stražare.

Foto: Wikimedia/Pulv

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA