• 2

10 sati su putovali do velike rupe u okeanu, a kada su zaronili, otkrili su magičan svet koji niko pre nije video (VIDEO)

Plava Rupa (Blue Hole) nalazi se 200 kilometara severoistočno od ostrva Dejfrim

  • 2

Foto: Wikimedia/ U.S. Geological Survey (USGS)

Plava rupa (Blue Hole) u Velikom koralnom grebenu kod Australije, nedavno je istražila grupa ronilaca. Oni su zaronili u nju i otkrili čarobni svet korala.

Rešena misterija zubatog čudovišta bez očiju: Pronađen je nasukan na plaži nakon uragana!

Blue Hole nalazi se 200 kilometara severoistočno od ostrva Dejfrim.

U pitanju je velika šupljina u morskom dnu koja je otvorena prema površini. Ona je okružen ostrvcima sačinjenim od krečnjaka ili od koralnog materijala. Nastala je tokom poslednjeg ledenog doba kada je nivo mora bio osetno niži nego što je danas.

 

A post shared by Marine Bio | UW Photographer (@johnny_gaskell) on

Tokom vremena, dok je to područje bilo kopno, kiše i hemijski nagrizajuće materije rastopile su krečnjačko tlo i stvorile su velike špilje. Nakon nekog vremena svod tih špilja je popustio, pri čemu su nastale ovakve podmorske provalije. A s postepenim otopljavanjem nakon završetka ledenog doba, ove šupljine su se ispunile vodom jer je nivo mora počeo nezaustavljivo da raste.

"Independent" navodi da je Džoni Gaskel, morski biolog iz Australije, podelio na Instagramu fotografiju uz koju je dopisao:

"Plavu rupu su geolozi ranije opisivali navodeći da je možda starija čak i od čuvene Velike plave rupe u Belizeu. Ovo mesto je jedno od najslabije istraženih delova Velikog koralnog grebena. Kako bismo stigli do ovog mesta morali smo da putujemo 10 sati tokom noći da bi nas dočekalo savršeno vreme i savršena plima. I vredelo je".

Gaskel je nedavno za "Huffington Post" rekao da je ovu veliku podmorsku rupu otkrio tako što je pretraživao "Gugl" mape. I jednom kad je uočio nešto neobično, odlučio je da se tamo i uputi.

Otkriće zdravih korala u Plavoj rupi posebno je ohrabrujuće zbog toga što je Veliki koralni greben u protekle dve godine prošao dva razdoblja odumiranja, kada su povišene temperature mora dovele do toga da korali gube svoje alge koje im daju boju.

Tako dolazi do bleđenja koralja. Ukoliko temperatura mora na vreme opadne, korali mogu da prežive.

(Telegraf.rs)

Daljinac

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nataša

    Ništa tako prelepih boja i takav sklad mora i korala nismo ni mogli da vidimo.

  • PS

    Konačno neki lepi post. Pravo osveženje u odnosu pa odvratne parove i zadrugu kojima nas truje te svaki dan bez granica

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima