8 žena se pojavilo na crvenom tepihu, nisu glumice, ali svi su gledali u njih. O paklu jedne koja je silovana, svi i dalje razmišljaju (VIDEO)

Priča o Resi Tejlor utišala je veliku dvoranu u kojoj se nalazio krem Holivuda

  • 3

Ovogodišnju dodelu Zlatnih globusa obeležile su na sve moguće načine - žene. Osam aktivistkinja pojavilo se u društvu glumica Lore Dern, Eme Stoun, Meril Strip, Suzan Sarandon, Natali Portman, Mišel Vilijams, Šejlin Vudli i Eme Votson.

Sve one imale su, jasno, šta da kažu milionskom auditorijumu, a zajednička slika sa zvezdama Holivuda postala je zaštitni znak "Time's up" inicijative za pomoć ženama žrtvama nasilja i seksualnog uznemiravanja.

Ovim ženama naklonio se ceo svet

Tarana Berk

Osnivač "Me too" pokreta, od osnivanja 2006. godine pomagala je ženama druge boje kože da se bore za svoja prava. "Tajm" ju je uvrstio na naslovnu stranu kao "Silence breaker"-a, jednu od žena koje su obeležile 2017. godinu.

Aj-jen-Pu

Dugogodišnji advokat žena iz ruralnijih područja SAD, po profesijama uglavnom domaćica, koje nisu umele ni mogle da steknu osnovna prava zdravstvene zaštite.

Roza Klemente

Aktivistkinja i novinar lista Independent, uvek fokusirana u tekstovima na prava i položaj crnih i latino žena.

Saru Džarajaman

Advokat, branilac žena koje su obespravljene ili uskraćene za osnovna prava radnika u restoranima i na drugim, slabije plaćenim poslovima.

Bili Džin King

Teniska šampionka koju je glumica Ema Stoun briljantno odigrala u filmu "Borba polova". Jedna od prvih i najpoznatijih feministkinja i pripadnika LBGT populacije.

Kalina Lorens

Pripadnica sukuamiš plemena i muzičarka koja u svojim pesmama kritikuje državu, establišment u odnosu prema ženama.

Monika Ramirez

Advokat ljudskih prava i dugogodišnji borac za prava žena drugih boja kože.

Marai Larasi

Jedan od najpoznatijih boraca protiv nasilja nad ženama druge boje kože.

Ko je bila Resi Tejlor?

Nijedna od njih nije zasenila dodelu nagrada kao Resi Tejlor, žena koju je čak i voditeljka Opra Vinfri spomenula u svom govoru.

FEMINISTKINJE SRBIJE poslale poruku muškarcima ZA 8. MART: Šokiraćete se kad pročitate!

Resi Tejlor preminula je u decembru u 97. godini života a priča o njoj dotakla je ceo svet toliko da se i dva dana nakon Zlatnih globusa njeno ime i dalje spominje.

Resi Tejlor bila je u mladosti žrtva silovanja - 1944. godine, kada joj je bilo samo 24, vraćala se kući iz crkve u Ejbvilu, Alabama, kada ju je otelo i silovalo 6 muškaraca. Potom su je vezali i ostavili kraj puta.

U dokumentarnom filmu posvećenom njoj kaže se da ona nije bila jedina Afroamerikanka koja je u mladosti doživela silovanje ali da nijedna od njih nikada nije smela da zucne o tome, kako ne bi trpela strašne posledice.

Tejlorova se tada hrabro obratila za pomoć NAACP (Nacionalna Organizacija za Napredak Obojenih Ljudi) te je slučaj dodeljen jednako hrabroj Rozi Parks.

PRESEDAN: Žene u Saudijskoj Arabiji više ne moraju da traže dozvolu od muškarca ako žele ove 3 stvari!

Foto: Tanjug/AP

Pravdu je pred smrt ipak dočekala

Roza je u istoriji SAD ostala upamćena kao žena koja je odbila da u gradskom autobusu ustupi mesto jednom belcu, prenosi Njujork tajms.

Slučaj Resi Tejlor neslavno se završio budući da su sudije, obojica belci, odbili da kazne počinioce zločina iako su postojali dokazi za to a jedan od njih čak je priznao i da je silovao ženu.

Resi je u dokumentarcu objavljenom 2010. godine istakla kako veruje da su svi silovatelji u međuvremenu preminuli, kao i da bi volela da je makar jednom od sudstva dobila izvinjenje. Ništa više, samo izvinjenje zbog učinjene nepravde.

- To bi mi veoma značilo. Ti ljudi koji su me silovali nikad neće moći da mi se izvine jer više nisu živi, ali sudstvo može - rekla je Resi tada.

Pravdu je ipak doživela - 2011. godine joj se javno izvinio sud države Alabame.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • nena

    9. januar 2018 | 22:39

    Dokle ce zene biti zrtve? Sta misli muski rod da su oni? Treba jednom i zauvrk stati tome na put tih bahati monstrumima!!!! Pomisle li nekada da i oni imaju: majku, sestru pa i cerku???? Sta se njima moze desiti? Imajuli malo osecaja i veliko srce??? Sramora!!!!! Zalosno!!!!!

  • Qwerkus

    10. januar 2018 | 00:46

    Niti Holivud nije vise ono sto je bio. Ko razume shvatice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA