Redak prirodni fenomen napokon je zabeležila kamera: Ovo nije vanvremensko delo slikara, to je narandžasta oluja na Jupiteru! (FOTO)

Zadivljujuća fotografija snimljena je 7. februara 12.200 kilometara iznad oblaka.

  • 1

NASA je objavila nove fotografije Jupitera koje oduzimaju dah, otkrivajući pogled na oblake iznad severne hemisfere.

Zadivljujuća fotografija snimljena je 7. februara 12.200 kilometara iznad oblaka.

Velika solarna oluja udara u našu planetu: Sateliti će prestati da rade, prekinuće napajanje energijom i aktiviraće zapanjujuće pojave (FOTO)

Burne oluje na Jupiteru dugo su bile predmet intriga a svemirska letelica NASA Juno trudila se da zabeleži najbolji mogući ugao.

Foto: Nasa

Nedavna istraživanja otkrila su da jedna od najspektakularnijih oluja u solarnom sistemu menja boju, piše Dejli mejl.

Prema najnovijoj studiji NASA, Jupiterova "Velika crvena tačka", koja je velika da proguta tri Zemlje, godišnje se širi za 230 km.

- Hemikalije ovoj oluji daju crvenkastu nijansu i ona se podiže na veće nadmorske visine, zbog čega ovo mesto postaje intenzivnije narandžasto - kažu naučnici.

Oni veruju da će oluja nestati za 20 godina. Stručnjaci sugerišu da su promene rezultat promene vetrova koji dostižu brzinu od 680km/h i pritiskaju Jupiterove crvene oblake u suprotnom smeru kazaljke na satu oko južne hemisfere planete.

- Oluje su dinamične i to je ono što mi vidimo u "Velikoj crvenoj tački". Ona neprestano menja oblik i veličinu, a na to utiču i vetrovi - kaže Ejmi Sajmon, stručnjak iz NASA-e.

Foto: Nasa

Zapažanja o Jupiteru postoje vekovima, a prvo potvrđeno viđenje o "Velikoj crvenoj tački" pojavilo se 1831.

NASA tim kombinovao je ova zapažanja sa podacima iz letelice koje su posetile Jupiter, od Vojagera 1979. preko Galilea 1995. do trenutne misije Juno koja je 2016. došla do zemljne orbite.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA