≫ 

Velika solarna oluja udara u našu planetu: Sateliti će prestati da rade, prekinuće napajanje energijom i aktiviraće zapanjujuće pojave (FOTO)

Magnetne čestice iz solarne oluje mogu da ometaju mašineriju u orbiti Zemlje kao i na površini planete

  • 15

Velika solarna oluja se kreće ka Zemlji, a pretpostavlja se da će danas stići do nje. Oluja može da zaustavi rad satelita, da ometa napajanje energijom i da izazove zapanjujuće pojave kao što su Severna svetlost.

U petak Zemlju pogađa solarna oluja G-1: Ona može da izazove zastoj čitave planete, nestanak interneta, GPS-a i mobilnih mreža

Ova pojava je nastala prošle nedelje nakon ogromne eksplozije u sunčevoj atmosferi, koja je poznata i kao sunčeva baklja. Naelektrisane čestice te baklje su se sada uputile ka našoj planeti.

Dolazak solarne oluje se poklapa sa formiranjem "ravnodnevnih pukotina" u magnetnom polju Zemlje, za koji neki naučnici veruju da se formiraju između 20. marta i 23. septembra svake godine.

Foto: NASA

Ove pukotine mogu da oslabe prirodnu zaštitu naše planete od naelektrisanih čestica i mogu da komercijalne letove i GPS sisteme da izlože nadolazećoj oluji.

Ovo takođe znači da će ove nedelje moći da se vidi i Severna svetlost. To može da uključuje delove Škotske i severne Engleske, kao i severni deo SAD, uključujući delove Mičigena i Mejna.

Magnetne čestice iz solarne oluje mogu da ometaju mašineriju u orbiti Zemlje kao i na površini planete.

- Mali geomagnetski sat je na snazi za 14. i 15. mart 2018. godine. Aurora može da bude vidljiva na visokim geografskim širinama - napisala je Nacionalna uprava o okeanima i atmosferi (NOAA).

Foto: NASA

Čestice koje dolaze od sunca nakon ovakvih eksplozija su se dogodile 6. i 7. marta, a mogu da izazovu "slabe fluktuacije električne mreže" i "manji uticaj na satelitske operacije", prenosi NOAA.

Geomagnetne oluje su rangirane na skali oko G na samom dnu, R na sredini i S na vrhu.

Američka nacionalna uprava za okeane i atmosferu kaže da se u prognozama predviđa da će oluja biti G1, što znači da će biti mala.

Međutim, mogla bi da poraste na G2 i da postane "umerena oluja" u zavisnosti od toga kako čestice udare o Zemlju.

Foto: NASA

VIDEO: Pogledajte i kako kosmonauti ubijaju dosadu tokom dugih putovanja kroz svemir:

Daljinac

(Telegraf.rs/Dejli Mejl)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Matrix

    14. mart 2018 | 13:44

    Laž.Sunce nije ogromna užarena lopta udaljena 93 miliona km,sunce je malo i lokalno koje kruži iznad nas i osvetljava našu ravnu zemlju.Sateliti ne postoje(nema nijedne prave slike satelita kada ukucate na guglu),sav signal dolazi sa visokih tornjeva,okeanskih kablova koji poveziju svet.Prestanite da verujete kvazi- naučnicima(masonima) i uključite mozak.Ako postoje sateliti zasto gubimo signal na telefonu kada odemo negde van domašaja tih signalnih tornjeva.Zemlja nije vrteća šibajuća lopta brža od ispaljenog metka,sunce i mesec su približno iste veličine i udaljeni su oko 3000km od nas,voda je uvek ravna(oko 71%zemlje je voda),horizont je uvek u visini očiju i ravan.Galileo,njutn,kopernik i mnogi drugi su bili masoni i gurali su heliocentrični sistem.Istražite ravnu zemlju i shatiće te da su vas lagali čitav život o svetu u kome se nalazite.Svakim danom se sve više ljudi budi i odbacuju nametnuti globus koji nam se potura od rođenja.

  • Adem

    14. mart 2018 | 13:27

    Jedva cekam

  • tralalina

    14. mart 2018 | 14:05

    Podrzavam 🤗

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA