≫ 

Knjiga o srpskom oružju pobede u Prvom svetskom ratu (VIDEO)

Prva knjiga obuhvata puške, bajonete i municiju i jedina je na engleskom jeziku, koja pruža detalje o napredovanju srpskog malokalibarskog oružja

  • 2

Knjiga "Oružje pobede srpske vojske 1914-1918" govori o oružju koje je srpska vojska koristila u Prvom svetskom ratu.

Branislav Stanković i Džon Šien radili su zajedno na prvoj knjizi od planirane tri o srpskom naoružanju za vreme Prvog svetskog rata.

ŠATRO BRAĆA RUSI: U Muzeju oružanih snaga Rusije u Moskvi piše da je Gavrilo Princip terorista (FOTO)

Prva knjiga obuhvata puške, bajonete i municiju i jedina je na engleskom jeziku, koja pruža detalje o napredovanju srpskog malokalibarskog oružja.

U prikazu knjige navodi se da je Srbija bila mala zemlja, a pre početka Prvog svetskog rata nije imala skoro nikakvo domaće oružje. Zbog toga su nabavili oružje iz inostranih fabrika, ali su voleli da "petljaju" sa njima kako bi dobili optimalni dizajn.

Dalje se navodi da je Srbija bila jedna od retkih evropskih zemalja koje su prepoznale vrednost čaura od 7x57 mm i usvojili ih.

Međutim, vojska je pretrpela poraz krajem 1915. godine, kada je morala da se povuče preko Albanije, izgubeći veći deo oružja.

Vojska je trebalo da se pregrupiše i spremi za odbranu, ali nisu imali zalihe oružje da opreme vojnike. Francuska je tada preuzela odgovornost za opremanje srpskih snaga 1916. godine.

O čemu još dvojica autora pišu u knjizi, možete da saznate u videu:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Misirac

    1. maj 2018 | 08:03

    Svaki metak, svako dugme im je placeno odmah i debelo.Nista nam nisu poklonili,dinar je tada imao zlatnu podlogu,tako da smo im sve pozlatili. Posle rata nam nisu vratili zlatne rezerve koje su bile deponovane kod njih. U Fort Noksu su jos uvek zlatne poluge sa kraljevim grbom.

  • Don

    1. maj 2018 | 08:02

    Zasto se naziva pobeda kad u rat ulazimo 1918.?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA