ŠATRO BRAĆA RUSI: U Muzeju oružanih snaga Rusije u Moskvi piše da je Gavrilo Princip terorista (FOTO)

Ispod njegove fotografije u muzeju u Moskvi piše da je "terorista organizacije Mlada Bosna"

  • 28

U Centralnom muzeju oružanih snaga Rusije u Moskvi Gavrilo Princip predstavljen je kao terorista organizacije Mlada Bosna.

ATENTATORSKA BLEJICA NA KALIŠU: Fotka Gavrila Principa koju nikada do sada niste videli (FOTO)

Na društvenim mrežama kruži Principova fotografija iz ovog muzeja, ispod koje piše da je "Gavrilo Princip, terorista bosanske organizacije Mlada Bosna, 28. juna 1914. godine u Sarajevu smrtno ranio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu".

Ovaj primer govori u prilog tome da različite države imaju drugačije shvatanje istorije.

Pre par godina pisalo se kako se u školama u bivšim jugoslovenskim republikama uče različite verzije istorije o uzrocima Prvog svetskog rata.

Princip je u udžbenicima istorije u različitim zemljama bivše Jugoslavije prikazan ili kao terorista ili kao buntovnik s razlogom.

Za Bošnjake i Hrvate Princip je bio politički atentator, koji je imao podršku Beograda. Za Srbe u BiH atentat je služio samo kao izgovor za Austro-Ugarsku i Nemačku da izvrši vojnu agresiju na Srbiju.

Deca u Srbiji, sa druge strane, uče da je Srbija gurnuta u Veliki rat i da je odgovornost na Nemačkoj i Austrougarskoj. U udžbenicima istorije Gavrilo Princip pominje se samo kao izvršilac atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, bez naglašavanja da je bio terorista ili heroj.

Spomenik Gavrilu Principu otkriven je 2015. u Finansijskom parku u Beogradu Foto: AP/Darko Vojinovic

Na Vikipediji na srpkom jeziku piše da je Gavrilo Princip bio član Mlade Bosne, jugoslovenske organizacije koja se zalagala za okončanje austrougarske vladavine u Bosni i Hercegovini. Izvršio je atentat na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914.

U vreme kad se dogodio atentat, Gavrilo Princip je bio maloletan i nije mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu. Princip je osuđen na dvadeset godina zatvora, gde je bio izložen mučenjima. Kaznu je služio u češkom Terezinu, gde je i umro od tuberkuloze 28. aprila 1918. godine, malo pred kraj Prvog svetskog rata.

VIDEO: Kafana u kojoj je zakuvan Prvi svetski rat

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djape ja idi begaj

    17. april 2018 | 14:48

    Rusi su braca samo belo Rusima

  • SRBIN

    17. april 2018 | 14:47

    Ljudi ne znaju ko je bio Gavrilo Princip, to su im servirali nasi dusmani pricu da je terorista, treba ih ispraviti.

  • Невена

    17. april 2018 | 15:22

    Гаврило Принцип је херој за Србе из Републике Српске , и то је мени једино важно . Шта о њему мисле други то је њихов проблем ... ПС Руски народ је историјски слободарски народ који има право исто као и ми своје интересе гледати ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA