≫ 

Jedrenjak sa blagom vrednim 17 milijardi dolara potonuo je pre 300 godina: Sada se zna njegova tačna lokacija, ali je ona državna tajna (FOTO) (VIDEO)

San Hose je, tokom bitke sa britanskim brodovima u vreme Rata za špansko nasleđe, 8. juna 1708. godine, potonuo sa 600 putnika i članova posade, kao i sa zlatom, srebrom i smaragdima

  • 0

Španski jedrenjak San Hose, koji je potonuo u Karipskom moru nedaleko od obale Kolumbije pre više od 300 godina, pronađen je pre tri godine uz pomoć podvodnog autonomnog vozila kojim je upravljao Okeanografski institut vuds hol (WHOI), objavila je danas agencija po prvi put.

- Nismo o tome govorili iz poštovanja prema kolumbijskoj vladi - izjavio je Rob Munier potpredsednik WHOI za morske objekte i operacije.

Tragali su za nestalim malezijskim avionom MH370, ali su slučajno rešili dve misterije stare 125 godina (FOTO)

Tačna lokacija olupine San Hosea koji se često naziva "svetim gralom" olupina je dugo smatrana jednom od najvećih pomorskih misterija, preneo je AP.

San Hose je, tokom bitke sa britanskim brodovima u vreme Rata za špansko nasleđe, 8. juna 1708. godine, potonuo sa 600 putnika i članova posade, kao i sa zlatom, srebrom i smaragdima.

Brod je potonuo kod obale Kolumbije pre više od 300 godina Foto: Tanjug/AP

Blago na jedrenjaku se procenjuje na 17 milijardi dolara i predmet je pravnog sporenja nekoliko nacija i privatnih kompanija.

Pre nekoliko nedelja UNESKO je pozvao Kolumbiju da komercijalno ne eksploatiše olupinu, čija je tačna lokacija državna tajna.

Za sada to blago leži netaknuto na morskom dnu, navodi AP.

VIDEO: Pas je mladencima "isprljao" venčanje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA