≫ 

"Tamo daleko" se orilo u Moskvi: Rusi hipnotisano slušali emotivni nastup hora iz Beograda (VIDEO)

Praznik je posvećen braći misionarima, Ćirilu i Metodiju, koji su stvorili glagoljicu, prvu slovensku azbuku, iz koje je kasnije nastala ćirilica

  • 9

U Moskvi je u četvrtak, 24. maja, sada već tradicionalno, u 13 časova počeo praznični koncert posvećen slovenskim prosvetiteljima Ćirilu i Metodiju, a povodom Dana slovenske pismenosti i kulture. U manifestaciji je učestvovalo oko deset hiljada članova hora.

Prisutnima se na Crvenom trgu obratio i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, koji je sa bine pozdravio sve okupljene i čestitao veliki praznik, prenosi Sputnjik.

>>> SRPSKA TRUBA SE ORILA NA PARADI U MOSKVI: A onda se zaigralo i kolo, u njemu i naš poznati glumac (VIDEO)

- Okupljamo se na Crvenom trgu na ovaj dan kako bismo se setili naših predaka, mislili o izvorima i počecima tog ogromnog puta, dramatičnog, ali istovremeno i pobedonosnog, koji su prešli slovenski narodi, naš ruski narod, taj put od početaka pismenosti do svih današnjih znanja moderne nauke - rekao je patrijarh.

Publika u Moskvi srdačno je pozdravila direktno uključenje iz Beograda i zajedno sa velikim moskovskim horom, pratila izvođenje pesme "Tamo daleko", koju su pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, izveli hor i orkestar ispred Hrama Svetog Save, gde je prisustvovao i ruski ambasador Aleksandar Čepurin.

S nama peva cela Rusija, svih 85 subjekata, i gotovo milion ljudi. Praznik okuplja i ujedinjava sve slovenske narode i mi smo veoma zahvalni patrijarhu koji je započeo ovu predivnu tradiciju - istakla je potpredsednica Vlade Ruske Federacije Olga Golodec.

Na Crvenom trgu su se, tokom koncerta, mogle čuti duhovne pesme, popularne dečje numere, ali i muzika iz filmova. Među izvođačima su bili i hor Ruske garde, hor Sretenskog manastira, hor folklornog ansambla "Pjatnicki" i brojni solisti.

Koncert u čast slovenskih prosvetitelja organizovala je Ruska pravoslavna crkva, uz podršku Ministarstva kulture Ruske Federacije, Gradske vlade Moskve i državne ustanove "Roskoncert".

Po svom sadržaju Dan slovenske pismenosti i kulture je jedini državno-crkveni praznik u Rusiji u čijem pripremanju i praznovanju učestvuju državne i društvene organizacije, zajedno sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Praznik je posvećen braći misionarima, Ćirilu i Metodiju, koji su stvorili glagoljicu, prvu slovensku azbuku, iz koje je kasnije nastala ćirilica . Nasleđe Ćirila i Metodija ostavilo je veliki uticaj na kulturu slovenskih naroda i država: najpre Rusije, Srbije, Makedonije, Belorusije, Ukrajine i Bugarske, ali i Češke, Slovačke i Hrvatske.

VIDEO: Ruska garda svira himnu Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mila

    25. maj 2018 | 12:18

    Srbija ❤ Rusija

  • Sultan Bgd

    25. maj 2018 | 13:12

    Odlično živela Srbija 👊👊👍👍👍👍

  • Тодорић

    25. maj 2018 | 14:23

    Сада ће Хрвати да изнесу " историјску чињеницу" да су Ћирило и Методије Хрвати...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA