≫ 

Kako se prave čuvene martinke: Nekada su ih nosile domaćice i muzičari, a danas ih možete videti na svima (FOTO) (VIDEO)

Interesantan je podatak da su ove čizme najviše kupovale domaćice iznad 40 godina zbog toga što su bile neverovatne udobne

  • 0

Obuća Dr. Martens koja pravi čuvene čizme, kod nas poznate kao martinke, tokom skoro 60 godina postojanja ostavile su jedinstven trag u modi, umetnosti i životnom stilu onih koji su ih nosili. Pre dvadesetak godina bilo je nezamislivo videti ove čizme osim na metalcima i pankerima, a danas ih nosi sve veći broj ljudi.

Čuvene cipele prave se u fabrici u Britaniji.

- Ova fabrika je nulta tačka za Dr. Martens. Sama zgrada fabrike stara je preko 115 godina. Glavni proizvod koji pravimo su 1460 čizme, sa osam rupica, koje svi prepoznaju kao Dok. One su nastale 1960. godine - rekao je Stiv Bent, rukovodilac proizvodnje.

Ona dubi na glavi, a da vidite šta tek može da uradi u toj pozi na kauču (VIDEO)

U ovoj fabrici pravi se kolekcijua koja se zove "Made in England" i koja sadrži tri različita proizvoda.

- Postoje vintidž Dr. Martens, koje se prave na potpuno isti način od početka 1960-ih. U ovoj kolekciji postoje proizvodi za proleće/leti i jesen/zimu i koristimo materijale koji imaju neku priču. Na primer, stvari koje imaju veze sa imenom brenda, kao što je Haris tvid - rekao je on.

Martinke su obeležile jednu epohu Printskrin: Facebook/STYLE INSIDER

Prva stvar koja se pravi jeste PVC đon, za koji se korsti mašina za brizganje. U posebnoj prostoriji, koja se zove Soba za sečenje meri se i seče koža, a za njeno sečenje koristi se hidraulična presa.

- Kada su svi delovi isečeni, proverimo da li su svi odgovarajuće veličine, a onda se uz pomoć vrućeg metala i folije utiskuju brend, broj obuće i vrsta modela.

U Sobi zatvaranja se svi delovi kože ušivaju zajedno, a svaka mašina ovde radi nešto drugo.

- Tako na primer jedna mašina pravi cik cak šav, druga pravi pravolinijski. Najvažnija od svih je Puritan mašina, čija igla pravi šav koji je patentiran 1890-ih. Ta vrsta šava jeste jedna stvar koja daje Dr. Martens 1460 toliko konstruktivne snage, dok se okrugli metali na rupicama utiskuju uz pomoć druge mašine.

Kako izgleda proces proizvodnje čuvenih čizmi možete da pogledate u snimku.

KAKO SU NASTALE MARTINKE

Klaus Martens, doktor u nemačkoj vojsci tokom Drugog svetskog rata, neposredno pred odlazak iz vojske 1945. povredio je članak na skijanju i shvatio da su vojničke čizme koje je do tad nosio prilično neudobne za povređeno stopalo. Odlučio je da sam dizajnira čizme koje će imati vazdušni đon napravljen od automobilskih guma i biti obložene mekom kožom.

Martens nije uspevao da proda svoj izum sve dok nije sreo starog prijatelja Dr Herberta Funka u Minhenu 1947. i pokrenuo biznis sa njim.

Interesantan je podatak da su ove čizme najviše kupovale domaćice iznad 40 godina zbog toga što su bile neverovatne udobne.

U početku su ih nosili policajci i poštari, sredinom sedamdesetih počele su da ih nose muzičke zvezde i tada su postale pravi hit, a poslednjih godina su ponovo postale u trendu. Sada ih možete kupiti i u roze boje, ali najpoznatije su i dalje one sa žutim šavom.

VIDEO: U njih su sve oči bile uprte na Met Gala balu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA