• 0
 ≫ 

Najbogatija porodica u američkoj istoriji: Imali su milijarde, pravili najbolje zabave u univerzumu, a onda izgubili sve (VIDEO)

 ≫ 

U to vreme je kroz Njujoršku luku prolazilo tri četvrtine svih američkih trgovačkih pošiljki, a velika većina je na put kretala na Vanderbiltovim brodovima

  • 0

Porodica Vanderbilt je bila jedna od najbogatijih u američkoj istoriji, ali tokom vremena njihovo je bogatstvo postepeno nestajalo.

Sve je počelo jednim komodorom, kako je bio nadimak Korneliusa Vanderbilta. On je već sa 11 godina odustao od škole, a nekoliko godina kasnije je pozajmio 100 dolara od svoje majke da bi kupio brod kad je imao 15 godina.

Godine 1829. je kupio svoj prvi parobrod i koristio ga je da bi desetak godina kasnije bio vlasnik čitave flote od 100 parobroda. Ostali brodari su ga zbog toga zvali Komodor i taj nadimak će ga pratiti do kraja života.

U to vreme je kroz Njujoršku luku prolazilo tri četvrtine svih američkih trgovačkih pošiljki, a velika većina je na put kretala na Vanderbiltovim brodovima.

Ali Komodor se tu nije zaustavio, nakon građanskog rata u SAD-u širio je poslovanje na železnice i to sa ogromnim uspehom. Uspeo je čak da osigura i monopol na dolaske i odlaske vozova u Njujork.

Dok je na poslovnom planu nizao uspehe, sa sinovima nije imao tako bajan odnos.

Starijeg sina, Vilijama Henrija, često je nazivao vetropirom. Upravo je Vilijam nasledio većinu bogatstva porodice nakon što je Kornelius umro 1877. godine. U današnjim iznosima, nasledio je nešto manje od 3 milijarde dolara.

Svojim ćerkama Kornelius je ostavio tek nešto oko milion dolara, što su i dalje basnoslovni iznosi. Porodica je pokušavala da poništi Komodorov testament, ali nakon više od godinu i po dana suđenja, Vilijam Henri je dobio većinu ostavljenog novca. U roku od samo devet godina nakon očeve smrti, uspeo je da udvostruči očevu ostavštinu.

Njegovom smrću, počeo je i pad porodice Vanderbilt. Godine 1899. su njegovi sinovi dobili bogatstvo procenjeno na više od šest milijardi dolara u današnjim iznosima.

Vilijam Kisam Vanderbilt oženio je Alvu Erskine Smit koja je bila više zainteresovana za organizovanje zabava. Godine 1883. organizovala je bal koji je obeležio Vanderbiltove kao pripadnike najviše društvene klase. Svaka gošća je, naime, otišla sa zabave bogatija za skupocenu ogrlicu od poznatih draguljara “Tiffany’s”.

Umesto da se bave poslovnim širenjem po američkom zapadu, Vanderbiltovi su se bavili zabavama i gradnjom luksuznih kuća. Porodica je ukupno uspela da kupi ili izgradi čak deset luksuznih vila na slavnoj Petoj aveniji u Njujorku.

Džordž Vašington Vanderbilt II spiskao je većinu svog nasledstva kako bi izgradio imanje u Severnoj Karolini. Do dvadesetih godina prošlog veka, nova poreska politika dostigla je i Vanderbiltove. Jedno luksuzno imanje u Njujorku je potpuno srušeno, a brojne druge nekretnine su morali da prodaju tokom Velike depresije.

Samo jedna nekretnina u Njujorku je ostala u njihovom vlasništvu. Porodično bogatstvo podeljeno je između sve više i više naslednika, a i prevoznička industrija se promenila.

CNN-ov reporter Anderson Kuper je daleki rod originalnog bogataša Vanderbilta, ali on kaže da njega nije dočekalo to bogatstvo.

- Mama mi je odmah rekla da nema tajnog računa ili skrivenih blaga koja će me nekad čekati - rekao je Kuper u razgovoru s Havardom Sternom.

VIDEO: Rojs King je balkanski kralj Roma

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok