Vodila je luksuzan život, želela svetlu put i bila nemilosrdna kao njen muž: Od Sadamove prve žene su svi strepeli (FOTO) (VIDEO)

Trgovci u Bagdadu su navodno strepeli od njenih poseta prodavnicama, jer nikada nije htela da plati ceo iznos, a priče koje su kružile, kažu da je bila nemilosrdna baš kao i njen muž

  • 5

Za nekadašnjeg iračkog lidera Sadama Huseina čuo je ceo svet, ali malo toga se zna o njegovoj prvoj ženi Sadžidi Talfahi.

Oko nje su kružile brojne glasine, pa je teško utvrditi šta je istina, a šta ne. Jedna od tačnih informacija je da su njen brak sa Sadamom ugovorili njihovi roditelji, dok su njih dvoje još bili deca. Osim toga, Sadžidin otac je bio Sadamov ujak po majci, tako da nisu bili samo supružnici, već i bliski rođaci.

>>> Ubijao i klao zbog plesa, fudbala i loše hrane, silovao 1000 žena: Ovo je Udaj Husein, monstrum koga se i otac Sadam gadio (VIDEO)

Sadžida je nosila garderobu poznatih dizajnera, skupoceni nakit i volela je da farba izrazito crnu kosu u plavu boju - Foto: Profimedia

Venčali su se 1963. godine i imali su petoro dece. Sadžida je pre udaje radila kao učiteljica, ali je svakako dosta napredovala na društvenoj lestvici pogotovo kada je postala prva dama.

Nosila je garderobu poznatih dizajnera, skupoceni nakit i volela je da farba izrazito crnu kosu u plavu boju. Žena koja je imala priliku da je upozna, kazala je da je Sadžida želela da ima svetliju boju kože, tako da je nosila toliko pudera "kao da je neko prosuo brašno na njeno lice".

Trgovci u Bagdadu su navodno strepeli od njenih poseta prodavnicama, jer nikada nije htela da plati ceo iznos, a priče koje su kružile, kažu da je bila nemilosrdna baš kao i njen muž, prenosi Kurir.

Sadam Husein se u javnosti predstavljao kao uzoran muž i otac, ali brojne ljubavnice su se smenjivale u njegovom životu. Jedna od njih, Samira Šabandar, na kraju mu je postala i žena.

Sadžida Talfahi i Sadam Husein sa decom - Foto: Profimedia

Iako su oboje bili u braku, to ih nije sprečilo da se viđaju, a posle nekog vremena Samirin muž se povukao.

Međutim, Sadžida nije tako lako prihvatila da je zamenjena drugom ženom. Jedan njen brat, a samim tim i Sadamov rođak, javno je negodovao zbog te afere, ali je ubrzo ućutkan. Poginuo je u helikopterskoj nesreći, pod nerazjašnjenim okolnostima.

Godinama kasnije, Sadamov telohranitelj je priznao da mu je naređeno da pod letelicu podmetne eksploziv.

Mnogi članovi porodice Husein bili su prinuđeni da napuste Irak tokom Zalivskog rata. Sadžida je svoj luksuzni život napustila 2003. godine, pred sam početak invazije, ali ne zna se tačno gde je boravila. Pretpostavlja se da je otišla u Katar.

Naredne godine, 2004, unajmila je tim od dvadesetak advokata da brane njenog muža od optužbi za ratne zločine, ali je već 2005. taj tim raspušten. Ubrzo se zajedno sa kćerkom Ragad našla na lsiti najtraženijih ljudi u Iraku jer su finansirale sunitske pobunjenike.

Navodno je u Velikoj Britaniji sa dve kćerke tražila azil, a iako prijave nisu nikada zvanično primljene, britanska vlada je navela da "nije u obavezi da daje azil ljudima koji su učestvovali u kršenju ljudskih prava".

Pre tri godine, pojavile su se glasine da je preminula, ali je njena porodica to demantovala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ZlatkA

    27. jun 2018 | 17:43

    Zivela sam u Iraku, kada je g-din Sadam bio predsednik. Narod ga je voleo - kao pre sto smo mi voleli druga Tita. Laz je da je bio nemilosdan! U Bagdadu su postojale prodavnice za bogate a i siromašne, koji su mogli da kupe isti proizvod za duplo nizu cenu. Licno se uverila. Nemilosdan je bio samo za Amere, zbog nafte....

  • Miloš

    27. jun 2018 | 16:39

    Sadam nije bio nemilosrdan. Nema potrebe da širite zapadnu propagandu.

  • Лицемер

    27. jun 2018 | 16:48

    Запад их је спасио тих страхота и сад могу као слободни људи да гину на сваком кораку и на разне начине.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA