≫ 

Nemačkoj fali čak milion radnika, a ovo su zanimanja koja su najtraženija (VIDEO)

Cilj nemačke vlade je puna zaposlenost i to već 2025. godine

  • 11

Nemačkoj nedostaju stručnjaci i to više nego ikada ranije. Zbog nedostatka kvalifikovane radne snage nemačka privreda godišnje gubi oko 30 milijardi evra.

Posla ima, ali nema radnika, i to je veliki problem na koji ukazuje sve više nemačkih firmi. Nemačkoj trenutno nedostaje 440.000 visokokvalifikovanih radnika.

Nemačka vapi za zanatlijama: Plate su i više nego odlične, a ovi profili su im najpotrebniji

Samo u elektro-industriji fali 50.000 inženjera, u IT sektoru oko 55.000 stručnjaka, dok je u mašinogradnji raspisano oko 11.000 konkursa, odnosno 50% više nego godinu dana ranije.

U IT sektoru fali oko 55.000 stručnjaka Foto: Pixabay.com

U međuvremenu čak 60% nemačkih firmi ističe da im je nedostatak kvalifikovane radne snage najveći poslovni problem.

Svaka peta firma zato traži mlade talente u drugim regijama, intenzivnije sarađuje s obrazovnim ustanovama i radi na prekvalifikaciji vlastitih radnika.

16% firmi je uvelo fleksibilne radne modele poput "jobsharinga", dok je 13% firmi spremno da zaposli i kandidate bez odgovarajućih kvalifikacija, ali s potencijalom daljnjeg razvoja.

Cilj nemačke vlade je puna zaposlenost i to već 2025. godine.

Prema nekim prognozama, Nemačkoj bi 2030. moglo da nedostaje preko 3 miliona kvalifikovanih radnika.

Trenutno je slobodno preko milion radnih mesta, ali je isto toliko i dugoročno nezaposlenih.

VIDEO:  Ovaj holivudski glumac je "šetač ljudi"

(Telegraf.rs/dw.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Neso Republika Srpska

    30. jun 2018 | 17:16

    Tačno je da im treba radnika. Ali.(Uvijek postoji ali). Firme kojima je sjedište u Sloveniji i Hrvatskoj mešetare, prave papire u svojim državama i onda šalju ljude gore da rade za 6-8 €. Minimalna satnica je gore 9.80 tako da direktno krše propise. Stanove pronalaze u podrumima i tavanima po 6 do 10 ljudi u jednom stanu borave. Jedino ko odseli sa porodicom i radi direktno za njemačku firmu. Ovo je moje lično iskustvo sa slovenačkom firmom.

  • Serbe

    30. jun 2018 | 21:43

    Uvijek ista prica kao trbaju im skolovani a kao oni nemaju svoji.Moja djeca su rodena ovde pa im tesko ide i rade za male pare a imaju i skole.Treba im samo robova da rade dan i noc a niko penziju nece uzivati.Ja cekam firma dame isplati pa idem nazad posle 30 god.Ovde dolazi samo ko mora.....

  • Hannover

    30. jun 2018 | 17:11

    Tacno je sve to ali bez znanja jezika u nivou B2 minimum B1 nema svrhe dolaziti jer covek izgubi zivce snagu na komunikaciju zavrsi akademinu dramskih umetnosti ali jezik tesko prvo jezik pa onda put pod noge i sve ide kao podmazano iz iskustva govorim ko veruje neka poslusa a ko ne neka krene pa....sretno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA