SAD obeležavaju Dan nezavisnosti - 242 godine postojanja i spadaju u mlađe države: Znate li koje su najstarije na svetu?

Ove godine, po prvi put će se na televiziji prenositi proslava Dana nezavisnosti u Beloj kući

  • 3

Amerikanci danas proslavljaju Dan nezavisnosti uz paradu i vatromet i, za pojedine građane, obnovljeni osećaj ponosa u njihovoj 242 godine staroj naciji.

Od Njujorka do Novog Meksika, 4. jul proslavlja se uz vatromet, takmičenje u jedenju hot-dogova kao i roštiljanje u baštama iza kuća, navela je agencija AP.

>>> Vučić i Brnabić na proslavi 4. jula: Premijerkina devojka opet sve zasenila na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD (FOTO) (VIDEO)

Pored PBS-ovog tradicionalnog televizijskog prenošenja programa proslave Dana nezavisnosti sa zapadnog travnjaka Kapitola, ove godine biće i novi program, i to iz Bele kuće, gde će biti priređen koncert i vatromet.

Vatromet je neizostavni deo proslave Dana nezavisnosti - Foto: Pixabay

Na zapadu zemlje, pojedini okruzi su otkazali svoje programe ispaljivanja vatrometa zbog opasnosti od šumskih požara, ali će zato biti prikazani svetlosni efekti sa dronovima umesto pirotehnike.

I danas će, tradicionalno, stranci polagati zakletve, nakon kojih postaju američki državljani, prenosi AP.

TRADICIJA DUGA DVA I PO VEKA

Dan nezavisnosti se u Sjedinjenim Američkim Državama proslavlja od 4. jula 1776. godine, kada su članovi Drugog kontinentalnog kongresa, održanog u Filadelfiji, usvojili Deklaraciju o nezavisnosti, nakon čega su 13 bivših britanskih kolonijalnih zemalja osnovale federativnu zajednicu pod nazivom Sjedinjene Američke Države.

Nakon usvajanja, koje je stanovništvo dočekalo sa oduševljenjem i slavljem, deklaracija je javno čitana po svim velikim gradovima nove zemlje.

Vremenom, raličite letnje aktivnosti poput piknika, bejzbol utakmica, takmičenja u jedenju lubenica ili izleta na plaži, počele su da se povezuju sa proslavama 4. jula. Nijedna proslava Dana nezavisnosti ne može se zamisliti bez viršli, hamburgera, kukuruza, salate od kupusa i kolača od jabuka.

Iako se četvrti jul slavi širom zemlje, istorijski gradovi, Boston i Filadelfija, najpoznatiji su po njihovim proslavama. Predstavljanjem američke muzike, Bostonski orkestar, koji održava koncert na obalama reke Čarls, privlači ogroman broj posetilaca. Filadelfija održava proslave u Sali nezavisnosti gde se obnavljaju istorijske scene i čita Deklaracija o nezavisnosti.

Svih 56 članova koji su potpisali deklaraciju, pokazali su veliku hrabrost, jer je objavljivanje nezavisnosti od Velike Britanije bio čin izdaje koji se kažnjavao smrtnom kaznom. Sama deklaracija postala je najomiljeniji i najviše puta kopiran politički dokument svih vremena.

Napisao ju je Tomas Džeferson, a korigovali i finalno uobličili Džon Adams i Bendžamin Frenklin.

KOJE SU NAJSTARIJE DRŽAVE NA SVETU?

Iako su Sjedinjene Države jedna od mlađih zemalja u svetu, njeni građani poštuju tradiciju koju su za to vreme izgradili, pa se često stiče utisak da je zemlja zapravo starija od dva i po veka.

Vođeni time, predstavljamo zemlje koje se nalaze na listi najstarijih.

GRČKA

Arhajski period Grčke je jedan od najistaknutijih vremenskih perioda te zemlje jer su tada postavljeni temelji moderne zapadne civilizacije.

Ovaj period u istoriji Grčke započeo je negde oko 800 godina pre nove ere, nakon što je Grčka počela da izlazi iz Mračnog veka. Tokom arhajskog perioda, Grci su napredovali u umetnosti, poeziji i tehnologiji, ali ono što je najvažnije, u ovom periodu su osnovali polis, grad-državu.

Atina - Foto: Wikipedia/A.Savin

Takođe, tokom ovog vremenskog perioda razvijena je i grčka abeceda, kao i najranije institucije demokratije. Drevnu Grčku su sledili Rimska Grčka, Vizantijska Grčka i Otomanska Grčka, sa modernim grčkim periodom koji je započeo 1821. godine nakon revolucije.

EGIPAT

Pre oko 5.000 godina na obalama reke Nil u severnoj Africi razvijala se po mnogo čemu neverovatna civilizacija starog Egipta. Njen razvoj je trajao više od 3.000 godina, što predstavlja znatno duži period nego kod bilo koje druge civilizacije u svetskoj istoriji.

Skoro istovremeno sa pojavom paleolitskog čoveka u Evropi, pojavili su se tragovi ljudi i na ušću Nila na egipatskoj visoravni koja je omeđena Libijskom pustinjom na zapadu, Arapskim poluostrvom na istoku, Sredozemnim morem na severu i prvim kataraktom Nila na jugu.

Velike piramide u Gizi - Foto: Tanjug/AP

Faraon Menes je osnovao državu Egipat i započeo dinastiju faraona koja je vladala zemljom više od 3.000 godina.

Danas je Egipat jedna od najrazvijenijih i najuticajnijih arapskih država i nalazi se između Afrike i Bliskog istoka. Ova zemlja ima istoriju dugu 6.000 godina i mnoge turističke atrakcije - pre svega piramide kao jedino preostalo od sedam svetskih čuda, zatim ogromni kip sfinge, grobnicu kralja Tutankamona i mnoge druge.

KINA

Istorija Kine prema tradicionalnim kineskim zapisima se proteže do vremena Tri suverena i pet careva pre oko 5.000 godina, a zapisana istorija, podržana arheološkim dokazima, potiče iz 16. veka p. n. e.

Kina je jedna od najstarijih kontinualnih civilizacija na svetu. Za kornjačin oklop koji se koristio za proricanje sa oznakama koje podsećaju na drevno kinesko pismo iz dinastije Šang, ustanovljeno je da potiču iz vremena oko 1500. p. n. e.

Kineski zid - Printskrin: YouTube/Mike James

Kineska država potiče od gradova-država u dolini Hoanghoa. Godina 221. p. n. e. se često uzima za godinu u kojoj je Kina ujedinjena u veliko kraljevstvo ili carstvo, koje je potrajalo sve do 1911. godine. Te godine Ćin Ši Huang je prvi ujedinio Kinu. Sukcesivne kineske dinastije su razvile birokratski sistem koji je omogućio kineskom caru da kontroliše ogromnu teritoriju.

Tokom tog razdoblja menjale su se granice i glavni gradovi, a zemlju su napadala divlja plemena, među kojima i Mongoli. Uprkos svojoj veličini, jedinstven sistem vladanja i snažan osećaj nacionalnog identiteta, doprineli su da Kina ostane ujedinjena.

IRAN

Na području Irana, tačnije u Beludžistanu, nađeni su ostaci ljudskog delovanja još iz razdoblja donjeg paleolita, od kojih najstariji datiraju i do 800.000 godina.

Predmeti od bakra i oslikane keramike iz bronzanog doba (pre 4.000 godina) pronađeni su u Suzi (pokrajina Huzestan) i Sialku.

Početkom trećeg milenijuma pre nove ere, u Suzi se javlja oblik pisma koji je verovatno nastao iz starog sumeranskog pisma. Elamsko carstvo postalo je nova regionalna snaga u jugozapadnom Iranu, te svojevrsna konkurencija susednim carstvima Vavilonije i Asirije. Tek u drugom milenijumu p. n. e. na iranski plato dolaze iranski narodi iz središnje Azije.

Karta tzv. Prvog persijskog carstva dinastije Ahemenida, na vrhuncu svog prostiranja početkom V veka pre nove ere za vlade Darija I. Foto: Wikimedia Commons/Fabienkhan

Sredinom 7. veka p. n. e. Medijci okupljeni u plemenima na severu i severozapadu zemlje postaju samostalna regionalna sila. Krajem istog veka Medijci i Vavilonci oslobađaju se Asiraca zauzimanjem Ninive 612. godine p. n. e. U ovom razdoblju izvori pominju Kira I, kralja Anšana i unuka Ahemena, osnivača prvog persijskog carstva.

INDIJA

Indija je imala značajnu ulogu u istoriji čovečanstva, jer je bila mesto gde se razvijala jedna od četiri najveće stare civilizacije, centar velikih trgovinskih puteva i velikih carevina. U njoj su se razvile tri velike religije - budizam, lamaizam i hinduizam, a i islam je ostavio neizbrisiv trag.

Crteži iz kamenog doba na stenama u državi Mađa Pradeš su najstariji dokazi ljudske aktivnosti u toj zemlji. Ostaci prvih naselja stari su 9.000 godina.

Na prostoru IIndije nastale su četiri religije, među kojima i budizam - Foto: Pixabay.com

Prva civilizacija u dolini reke Ind, Vedska civilizacija, imala je svoj vrhunac između godina 2600. p. n. e. i 1900. pre nove ere, a po nekim teorijama, oko 1500. p. n. e, arijevska plemena su se iz centralne Azije preselila u Indiju i preuzela dominaciju.

Svoje ime Indija duguje starom persijskom nazivu reke Ind - Sindu. Po ustavu, država se može nazivati i po svom nazivu u hindi jeziku Barat. Neke grupe, naročito muslimani, koriste naziv Hindustan.

VIDEO: Slovenci počeli da se lože na Kraljevinu Jugoslaviju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dajo

    4. jul 2018 | 17:23

    Najveca genocidna drzava,samo da podsetim kako su sredili Indijance

  • Hh

    4. jul 2018 | 17:16

    Sve vam najgore zelim

  • brana

    14. jul 2018 | 01:35

    A kamo Vinča?8000 godina p.n.e.!Prva naseobina u Evropi zasigurno i jedna od najstarijih u svetu?Pokazano,dokazano i u cemu je problem?Verovatno i tome sto je u Srbiji?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA