Deka otišao u penziju, pa sa 70 godina upisao srednju školu: Tokom života je svašta preživeo, a čim je skupio pare, vratio se u klupu

Iako nije imao novca za školovanje, nikada nije odustajao od knjiga. Čitao je svakog dana

  • 1

Marokanac Lehasan es-Šakiri (70) odlučio je da se vrati u školske klupe i završi srednju školuLoša materijalna situacija naterala ga je da prekine s obrazovanjem i počne da radi. Ipak, ljubav prema školi je prevagnula, pa se nastavi odlučio vratiti nakon odlaska u penziju.

Prijemni ispit za srednju školu polagao je u Tingiru, a sada čeka rezultate koji će biti objavljeni 19. jula i mogućnost nastavka obrazovanja.

Kolege oduševljene jer im dolazi čovek koji zna posao: Unapređen Aca Filozov, koji je u petoj deceniji upisao i završio fakultet

Nada se da će jednog dana imati priliku da upiše fakultet i studira sociologiju.

Šakiri je ujedno najstariji kandidat koji je polagao prijemni ispit. Dodao je kako je 2014. godine dobio diplomu o završenoj osnovnoj školi, a u protekle četiri godine sam je učio iz školskih udžbenika.

Shakiri je govorio i o brojnim nedaćama koje su ga zadesile i kako je tokom života obavljao različite poslove.

Boravio je i u Francuskoj, gde je tokom dana radio kako bi zaradio nešto novca za ozdržavanje porodice u Maroku, a potom bi išao u večernju školu.

Za to vreme je stalno čitao knjige, časopise i novine.

Foto: Pixabay

- Čak i kad sam se udaljio od školskih klupa, nisam odustao od čitanja i učenja. Volim čitati. Iako sam malo zarađivao, kupovao sam knjige. Napravio sam manju biblioteku na arapskom i francuskom jeziku. Ljubav prema čitanju i učenju preneo mi je jedan Francuz. Omogućio mi je da po završetku posla idem na časove francuskog, a davao mi je i knjige i romane na francuskom jeziku - kazao je Šakiri.

Dok je bio u Francuskoj, živeo je u gradu u blizini nemačke granice, pa je tako imao mogućnost učenja nemačkog jezika. Nakon što je penzionisan, odlučio je da se vrati u domovinu.

- Nauka zauzima važno mesto u životu čoveka. Kažu da učiti treba od kolevke do groba. Čovek se može uvek školovati, bez obzira na to o kojem delu života je reč. Potrebno je samo želeti i istrajati - rekao je on.

VIDEO: Osnovne škole u Finskoj samo spolja liče na one u Srbiji

(Telegraf.rs/Anadolija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Brklja

    16. jul 2018 | 23:42

    Odlican primjer. Penzioner, ne znaci da se zabijes u cosak i cumuras. Budi aktivan, radi, citaj, setaj, osnuj biznis, putuj i naravno nadji se djeci u razumnoj mjeri. Ne smijete dozvoliti da budete samo servis unucadima i potrcko( skokni, kupi). Ne ici bez potrebe doktoru i razgovore o bolesti izbjegavati. Poznajem i ovake.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA