• 9

Milijarde tona dijamanata je zatrpano ispod površine Zemlje: Problem je što je do njih nemoguće doći, osim na jedan način

Istraživači su upozorili da za sada ne postoji žurba da se do njih dođe, jer se nalaze između 145 i 240 kilometara ispod površine planete, daleko dublje od dosadašnjih bušotina i mogućnosti tehnologije

  • 9

Ispod površine Zemlje nalazi se ogromno blago od nekoliko milijardi tona dijamanta, saopštili su naučnici prestižnog Insituta za tehnologiju (MIT) u američkoj saveznoj državi Masačusets.

Međutim, istraživači su upozorili da za sada ne postoji žurba da se do njih dođe, jer se nalaze između 145 i 240 kilometara ispod površine planete, daleko dublje od dosadašnjih bušotina i mogućnosti tehnologije.

>>> Mercedes ukrašen dijamantima i krznenim sedištima jedan je od najskupljih automobila na svetu (VIDEO)

- Ne možemo da dođemo do njih, a ima mnogo više dijamanta nego što smo ranije mislili - rekao je naučnik Ulrih Fol i dodao da dijamant nije samo egzotični mineral već nešto relativno zajedničko za celu Zemlju.

Ipak, naučnici navode da se ti dijamanti neće u skorije vreme naći u skupim juvelirnicama - Foto: Tanjug/AP

Koristeći seizmologiju da bi analizirali kako zvučni talasi prolaze kroz Zemlju, naučnici su otkrili stene koje prekrivaju Zemljinu koru stvarajući omotač oko nje.

Nakon dodatnih istraživanja, otkriveno je da su stene od dijamanta i da Zemlja ima ispod svoje površine daleko više dragulja nego što se prvobitno smatralo.

Naučnici su dodali da se ti dijamanti neće u skorije vreme naći u skupim juvelirnicama, jer bi bile potrebne izuzetno jake erupcije vulkana da bi došli bliže površini Zemlje, a takve erupcije se veoma retko dešavaju.

VIDEO: Zašto sveci pravoslavne crkve nisu optočeni dijamantima?

(Telegraf.rs/Beta)

Komentari

  • Ђура

    А шта бих да их извадимо на тоне?Коме продати?Изгубили бих вредност,јел их има превише.

  • zabar

    Opcinjeni su novim autima pa nemaju vremena da misle na drugo.

  • Mladic

    Nadam se da necemo nikad moci da ih vadimo

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima