≫ 

Otkriće koje pomera granice čovečanstva: Tekuća voda pronađena ispod površine Marsa, sada kreće potraga za životom (FOTO)

Ranije su već otkrivene naznake da na crvenoj planeti postoji voda, ali ovo je prva potvrda da se onde zapravo nalazi tekuća voda

  • 26

Istraživači su pronašli dokaze o postojanju tekuće vode na Marsu. Područje na kome se nalazi voda podseća na jezero i nalazi se ispod površine.

S obzirom da površina Marsa nije pogodna za život, nakon ovog otkrića nagađa se da se život, ukiliko uopšte postoji na toj planti, možda odvija ispod površine.

>>> Pronađena organska materija na Marsu! Dokaz drevnog života? (VIDEO)

Područje na kome se nalazi voda podseća na jezero i nalazi se ispod površine - Foto: Tanjug/AP

Tekuća voda na Marsu pronađena je ispred polarne ledene kape i prostire se na području dužine 20 kilometara. Do ovog otkrića istraživači su došli koristeći Marsis, radar koji se nalazi na orbiteru Mars Express.

Ranije su već otkrivene naznake da na crvenoj planeti postoji voda, ali ovo je prva potvrda da se onde zapravo nalazi tekuća voda, prenosi BBC.

Naučnici veruju da jezero nije dublje od jednog metra - Foto: Tanjug/AP

Marsis nije bio u stanju da utvrdi koliko dubok sloj vode može biti, ali istraživački tim procenjuje da je dubok najmanje jedan metar.

- To verovatno nije veliko jezero - rekao je profesor Roberto Orosei s italijanskog Nacionalnog instituta za astrofiziku.

VIDEO "Ja li su Marsovci ja li svijetla": snimljeni NLO iznad Crne Gore?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ja

    25. jul 2018 | 17:54

    Ajde ravnozemljasi.

  • Dare

    25. jul 2018 | 17:38

    Ne znam sta je tu cudno, pa naravno da postoji zivot na drugim planetama, prosto je nemoguce da smo sami u ovolikom univerzumu, mozda ne postoji u ljudskom obliku ali postoji u nekom drugom

  • Клоп

    25. jul 2018 | 18:36

    Е човеку човеку,много си радознао,ниси у стању своју планету да сачуваш а гураш нос у туђу.обиће ти се о главу и на крају нећеш имати ниједну...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA