Jedna od najotrovnijih životinja na svetu primećena u Jadranu: Izgleda atraktivno i privlači decu, a njen dodir izaziva srčani udar (VIDEO)

Dosad je ova životinja uočena i duž španske obale, na poznatom delu Kosta del Sol, zatim u vodama kod grada Malage i u Francuskoj

  • 2

Nedavno je u italijanskim medijima odjeknula vest da je na obalama regije Apulija, između gradova Peskara i Bari, pronađena portugalska galija, odnosno portugalska lađica koja spada u grupu žarnjaka, koja liči na meduzu.

Iako nije meduza, jeste jedna od najotrovnijih životinja na svetu. Živi na površini mora, doseže veličinu od 28 do 30 centimetara, a čoveku dodirom može da nanese strašan bol, tačnije ubodom izaziva jak bol. Može da dovede i do srčanog udara, a u nekim slučajevima čak i smrti.

>>> Džinovska meduza "jaje na oko" uhvaćena u Jadranu: Turisti u čudu (VIDEO)

Kako prenose italijanski mediji, opasna portugalska lađica je tropska morska životinjska vrsta, koja, dakle, može biti i smrtonosna, zbog čega su stručnjaci odmah upozorili ljude da se udalje čim je vide. Problem je što je izuzetno atraktivna te odmah privlači ljude, pogotovo najmlađe kupače. Pre nekoliko godina u Italiji je zabeležen smrtni slučaj žene koja je dirala ovu živuljku.

Dosad je ova životinja uočena i duž španske obale, na poznatoj Kosta del Sol, u vodama grada Malage, u Francuskoj, a sada i na istočnim obalama Italije.

Iako je reč o još uvek ne tako poznatoj vrsti, činjenica je da je unela određen nemir i među žitelje, turiste, ali i među stručnjake koji ističu da se u poslednjih 10 godina njeno pojavljivanje udeseterostručilo, što se pripisuje globalnom zagrevanju, pa shodno tome i zagrevanju mora zbog čega se tropske vrste pomeraju prema severu, ali i balastnim vodama koje izbacuju veliki brodovi s kojima dolaze i te razne tropske i uglavnom invazivne vrste.

(Telegraf.rs/Glasistre.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA