350 insekata iz Srbije pušteno na tajnoj lokaciji u Kanadi, a evo šta im je zadatak (FOTO)

Žižak iz Srbije lako se prilagodio na klimatske uslove koji vladaju u Kanadi, pa se tamošnji naučnici nadaju da će biti vrlo efikasni u suzbijanju korova

  • 6

Na stotine malih buba pušteno je u kanadskom Nacionalnom parku Banf kako bi se borile protiv korova.

Kod nas poznatije kao žižak, ove bubice se koriste kao biološki kontrolni agens za ubijanje invanzivne vrste korova koja se proširila po nacionalnom parku.

>>> Invazija čudnih insekata sve je bliža Srbiji: Azijski stršljen ponovo okupirao komšije, a stiže i zombi pauk-skakavac (VIDEO)

Ove bubice koristiće se kao biološki kontrolni agens za ubijanje invanzivne vrste korova koja se proširila po nacionalnom parku - Foto: pixabay.com

- Žižak je veoma mali insekt koji polaže jaja u biljku i na taj onemogućava njen razvoj - istakla je Džejn Park, specijalista za vegetaciju i požare u Parkovima Kanade.

Ukupno 350 ovih bubica, veličine zrna pirinča, pušteno je prošle nedelje u ograničenom području, na tajnoj lokaciji.

Iz Nacionalnog parka Banf saopštili su da je ovo prvi put da koriste biološki kontrolni agens u parku, kako bi sačuvali autohtone vrste biljaka.

Iz Nacionalnog parka Banf saopštili su da je ovo prvi put da koriste biološki kontrolni agens u parku, kako bi sačuvali autohtone vrste biljaka - Foto: pixabay.com

Zanimljivo je da jedinke žižka, koje treba da spasu kanadski nacionalni park, dolaze iz Srbije, a odobrenje da se ovi insekti upotrebe kao biološki agens, uprava parka dobila je još 2014. godine.

Žižak iz Srbije lako se prilagodio na klimatske uslove koji vladaju u Kanadi, pa se tamošnji naučnici nadaju da će biti vrlo efikasni u suzbijanju korova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    30. septembar 2018 | 20:48

    Toliko smo se trudili svetu da se predstavimo u najboljom svetlu i gle i na kraju ce nam bube osvetlati obraz😉😃🐞

  • Maverick

    30. septembar 2018 | 20:41

    Isto tako uvezu i naši razne insekte u Srbiji,pa se onda narod pita odakle toliko nepoznatih buba i bubetina!

  • Nbggg

    30. septembar 2018 | 20:36

    Au bre pa ispade da oni hoce jedino nas zizak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA