• 2

Ptice samoubice! Zakucavaju se u planinsko jezero, meštani ih slave i veruju da time prilažu svoju žrtvu (VIDEO)

Neobična pojava i ritual dešavaju se u Ekvadoru

  • 2

Ozogoče predstavlja grupu od nekoliko jezera u Ekvadoru koja su postala poznata po bizarnoj pojavi koja se dešava svake godine.

Razjareni vo jurcao kolovozom, preticao kola i autobuse (VIDEO)

Naime, u periodu između septembra i oktobra, crnokrili sprudnici, ptice selice koje lokalno stanovništvo naziva "cuvives", vraćaju se u ove predele i jurišom se zakucavaju u jezero i umiru. Teorija koje opisuju ovaj bizarni događaj je više, međutim jedina kojoj lokalno stanovništvo veruje je ta da je ovo način na koji se ptice žrtvuju kako za "svoju dušu" i svoje jato, tako i za sam narod koji živi na ovom, ne baš pristupačnom i životom izdašnom prostoru.

Upravo zbog toga, svake godine u ovom periodu, meštani se okupljaju na obali jezera gde se održava ritual i festival u čast ovih ptica.

- Narod slavi ptice jer se one žrtvuju za nas koji živimo u teškim uslovima - rekao je lokalni šaman koji predvodi čitav ritual istakavši da za ljude koji slave ptice, životinjsko žrtvovanje nije legenda ili mit već realnost u kojoj žive.

Dok na stotine umrlih ptica leži po obali, livadama ili pak pluta jezerom, tokom rituala ljudi svoju zahvalnost pokazuju uz hranu, piće i ples specifičan za njihovu regiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok