≫ 

Pronađeno telo magične sveštenice staro 3.000 godina: Arheolozi šokirani njenim tetovažama (FOTO)

Naučna i aerheološka istraživanja otkrivaju da je mumija žene koja je verovatno živela između 1300. i 1070. godine pre nove ere i umrla kada joj je bilo između 25 i 34 godine

  • 0

Četiri godine nakon pronalaženja mumificiranog torza ukrašenog jedinstvenim tetovažama u grobnici u Luksoru, egipatske vlasti su zvanično potvrdile da je ono nekada pripadala uglednoj verskoj ličnosti koja je umrla u kasnim dvadesetim ili početko tridesetih godina.

Neuobičajeni ostaci pružaju primer kompleksnih verskih tetovaža u drevnom Egiptu i još jedan dokaz hipotezi da ovakav oblik modifikacije tela možda pretvara žene u objekte božanskog ili magičnog rituala.

- Naučna i aerheološka istraživanja otkrivaju da je mumija žene koja je verovatno živela između 1300. i 1070. godine pre nove ere i umrla kada joj je bilo između 25 i 34 godine - izjavio je prošle nedelje generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete Mustafa el Vaziri.

U pitanju je žena koja je bila neka vrsta verskog obožavanja Foto: Anne Austin

Mumificiran torzo pronađen je 2014. godine unutar grobnice koja pokazala jasne znake rušenja na aerheološkom lokalitetu sela Deir El-Madina.

Na osnovu ostatka, koji nisu imali ruke, noge, glavu i karlicu, nije bilo lako reći puno o starosti tela. Opljačkana grobnica takođe je pružila nekoliko naznaka u vezi sa njenom istorijom, prenosi Biznis insajder.

Telo je pronađeno pre četiri godine Foto: Anne Austin

Telo je bilo ukrašeno sa više od 30 složenih dizajna otisnutih u kožu. Na njenom telu nalazile su se tetovaže cvetova lotosa, koji ukazuju na magične osobine lečenja ili zaštite od bolesti.

Većina crteža je verovatno trebalo da bude vidljiva. Pronašli su i tetovaže uskih očiju oivičenih linijama koje su se zaista isticale.

Na ovoj tetovaži vide se ukrašene figure dveju krava Foto: Anne Austin

- Bilo kako da gledate ženu, videćete par božanskih očiju koji vas prate - rekla je Ana Ostin sa Univerziteta Stanford.

VIDEO: Zašto sveci pravoslavne crkve nisu optočeni dijamantima?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA