Prepešačite svet za samo nekoliko minuta: Poluostrvo u Danskoj obuhvata sve kontinente, a među turistima je pravi hit (FOTO) (VIDEO)

Ovo mesto je otvoreno za posetioce, a turisti ovde mogu da popiju čak i kafu

  • 0

Kraj jezera Klejrup u Danskoj, nalazi se malo poluostrvo na kojem je čitav svet. Radi se o projektu Sorena Poulsena koji je koristeći zemju, kamenje, travu i zastavice, napravio kartu sveta, a za taj projekat bilo mu je potrebno 25 godina.

Karta sveta Verdenskortet, danas je otvorena za posetioce i, ukoliko je posetite, možete prepešačiti čitav svet za samo nekoliko minuta, a potom popiti kafu u obližnjem kafiću.

Dimenzije njegove karte sveta iznose 45 x 90 metara, a svakih 27 centimetara odgovara 111 stvarnih kilometara, prenosi pixelizam.com.

Poulsen je koristeći zemju, kamenje, travu i zastavice, napravio kartu sveta, a za taj projekat bilo mu je potrebno 25 godina Foto: WIkipedia/Frank Vincentz

Poulsen je rođen 1888. godine na posedu na kojem se danas nalazi karta, a kao mladić, preselio se u SAD. Nakon 20 godina u inostranstvu, vratio se na porodično imanje u Danskoj. Pokušao je da imanje pretvori u veliki voćnjak, pa se nakon tog neuspelog projekta, bacio na novi tj. danas poznatu kartu.

Danac je 1944. godine je započeo projekat i njemu se posvetio do svoje smrti u 81. godini, 1969. godine.

Poluostrvo je zaživelo i postalo poznato, a ljubitelj geografije Pouksen, koristio je samo nekoliko jednostavnih alata i jako mnogo genijalnosti da bi ga stvorio – neka od kamenja je sam prebacivao sa jedne lokacije na drugu, a bila su teška i više od jedne tone.

Pogledajte video>

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA