≫ 

Putin je za mnoge nova verzija ruskog cara Nikolaja: Duh Romanovih još lebdi nad Moskvom jer postoje brojne sličnosti sa predsednikom (VIDEO)

Kako bi uspeo u tome morao je dobije podršku ruske pravoslavne crkve, koja je uvek bila važan faktor u carskoj Rusiji

  • 8
Carska porodica Romanov oko 1914. godine. Foto: Wikimedia Commons/United States Library of Congress

Priča poslednjeg ruskog cara Nikolaja II Romanova i njegove porodice i dan danas potresa čitav svet.  O njihovom ubistvu i današnjoj Rusiji, "Economist" je uradio zanimljiv prilog, gde su uporedili vladavinu i pad Nikolaja II sa Rusijom na čijem se čelu nalazi Vladimir Putin.

U svojoj reportaži ističu da je sadašnji predsednik Rusije uspeo da se nametne kao nova verzija ruskog cara.

Da podsetimo, među čelnicima vlasti koja je došla na čelo Rusije u Oktobarskoj revoluciji 1917. godine, postojao je strah da carsku porodicu ostave u životu, kako se jednog dana ne bi vratili na vlast. Ovo im je bio jak motiv za ubistvo, pa su bez razmišljanja i kajanja odlučili da svoju zamisao sprovedu u delo.

Tokom čitavog perioda SSSR ruska carska prošlost je unižavana, a dugo se nije znalo gde je grob poslednjeg cara i njegove porodice. Sa padom komunizma, stvari su počele da se menjaju, a danas prema pisanju zapadnih medija, Rusija ponovo uživa u slavi, bogatstvu i moći, koji su krasili nekadašnju carsku državu.

Ove godine je u obeležana 100. godišnjica od završetka Prvog svetskog rata, a isto tako se obeležava i 100. godišnjica od smrti ruske carske porodice. Navodi se da Putin od dolaska na vlast radio na tome da Rusija povrati svoju moć i ugled u svetu.

On je svoju poziciju gradio pažljivo, balansirajući između carskog i sovjetskog perioda i vlasti. Kako navodi Economist, Putin danas svu moć drži u svojim rukama, baš kao i nekada ruski car, a njegov parlament (Ruska Duma) isto kao i ona u vreme Nikolaja II, nema veliku moć da donosi važne odluke.

Kako bi uspeo u tome morao je dobije podršku ruske pravoslavne crkve, koja je uvek bila važan faktor u carskoj Rusiji. I on je kao i Jeljcin, oštro osudio ubistvo cara Nikolaja II i njegove porodice, koji se danas smatraju za svete ličnosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Kako navodi Economist, nijedan ruski predsednik nije osudio politički režim koji je nastao posle Oktobarske revolucije 1917. godine, a period SSSR i dalje ostaje važna karika ruske istorije.

Zapadni mediji prenose da Putin dosta podseća na ruskog cara jer se navodno protivi demokratskim promenama i ne dozvoljava ljudima da protestuju protiv njega. Uveren je da je Rusiji protreban jak lider koji sve drži u svojim rukama. Kako mu je ovo četvrti predsednički mandat, a u samom vrhu vlasti je već 18 godina, čini da se narod sa njim odlično slaže.

Carske ćerke su smatrane za najlepše princeze na svetu Foto: Wikimedia/public domain

ROMANOVI DANAS

Iako je Nikolaj II ubijen zajedno sa svojom ženom i decom, potomci porodice Romanov postoje i danas. Careve sestre Velike kneginje Olga i Ksenija, preživele su revoluciju i Prvi svetski rat i sa svojim porodicama su uspele da napuste Rusiju.

Poslednji ruski car Nikolaj II Romanov Foto: Wikipedia/Kazzura

Velika kneginja Olga Aleksandrovna je sa mužem i decom napustila Rusiju 1920. godine. Otišla je kod majke u Dansku, gde je živela povučeno - odgajala je svoja dva sina, radila je na farmi i slikala je. Zbog straha od Staljinovog režima sa porodicom se preselila u Kanadu gde je i umrla 1960. godine.

Njegova sestra Velika kneginja Olga Foto: Wikimedia/Library of Congress

Velika kneginja Ksenija Aleksandrovna je napustila Rusiju posle revolucije 1917. godine i nastanila se u Ujedinjenom Kraljevstvu. Imala je sedmoro dece, a njen unuk princ Endru Andrejevič je glava porodice Romanov od 2016. godine. Umrla je 1960. godine u Londonu u 85. godini.

Osim toga, i Nikolajev otac car Aleksandar III je takođe imao dosta braće i sestara, čiji su potomci uspeli da prežive revoluciju i rat, i nastanili se u nekoj od evropskih zemalja.

Car Aleksandar III sa ženom i decom Foto: Wikimedia/Sergey Lvovich Levitsky

U medijima se dosta pojavljuje princeza Olga Adrejevna Romanof, koja je na čelu porodične asocijacije Romanovih.

Ona je najmlađe dete princa Andreja Aleksandroviča od Rusije i to iz njegovog drugog braka. Njena baka je bila Velika kneginja Ksenija Alekandrovna, sestra cara Nikolaja II.

Roditelji ubijenog ruskog cara Nikolaja II Foto: Wikimedia

Olga je odabrala da koristi englesku verziju prezimana svoje porodice Romanof umesto Romanov. O ubistvu carske porodice i revoluciji je slušala iz priča svog oca, a sa svojom decom je prisustovala sahrani poslednjeg ruskog cara i njegove porodice 1998. godine u Sankt Peterburgu. To je bila njena prva poseta Rusiji.

Često je za medije govorila o tom trenutku, a jednom prilikom se i rasplakala. Navela je da je njen otac voleo da provodi vreme sa ruskom carskom porodicom i da je cara Nikolaja II zvao "ujka Niki". Bio je veoma blizak sa ubijenim sestrama i često su potovali zajedno.

Princeza Olga prilikom posete Beogradu Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Istakla je da je na sahrani carske porodice prisustvovalo između 52 i 56 pripadnika porodice Romanov. Posebno ju je ganulo scena kada je narod na ulici počeo da se klanja dok su prolazila vozila koja su prevozila posmrtne ostatke ubijene carske porodice.

Pošle godine je objavila svoju autobiografiju, a u septembru ove godine je posetila Beograd, gde je promovisala svoju knjigu.

Princeza Olga Romanof Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Razvedena je i ima četvoro dece. U decembru prošle godine je u jednom intervjuu govorila o svojoj porodici i odrastanju u Engleskoj. Istakla je da su gotovo svi Romovani danas u kontaktu i da se njih desetak redovno čuje preko Mesindžera.

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Sasa

    25. novembar 2018 | 10:12

    Pogledajte cara Romanova i Dimitrija Medvedeva. Isti lik. Nije to slučajno

  • Miki

    25. novembar 2018 | 10:51

    DOŠLI DIVLJI I POBILI PITOME!!nisam rusofil ali,MNOGIMA SMETA RUSIJA,PUTIN JE VASKRSAO!!!PREDIVNA ZEMLJA.

  • Života

    25. novembar 2018 | 10:27

    I neka ga krunišu za cara, samo raskid sa komunističkom antihrišćanskom politikom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA