≫ 

Satelit sa srpskom zastavom nije naučna fantastika: Troškovi nisu astronomski, a nadgledao bi svaki pedalj zemlje

Trenutno 10 zemalja ima mogućnost autonomnog lansiranja raketa i satelita

  • 15

Satelit sa srpskom zastavom nije naučna fantastika već izvesna realnost i naša zemlja ima velike šanse da u bližoj budućnosti ostvari ovaj kosmički poduhvat, uverena je Anja Nakarada Pečujlić, doktorand svemirskog prava u Kelnu.

Ona je osnivač fondacije "Srpski zalog za svemir", a za "Politiku" kaže da troškovi pravljenja i lansiranja satelita više nisu "astronomske cifre".

Objašnjava da je prilikom razgovora sa ljudima iz Evropske svemirske agencije saznala da, ako neka država želi u naučne svrhe da lansira svoj prvi satelit, može da dobije pomoć i besplatno lansiranje od drugih zemalja. U tome je, dodaje, naša šansa.

- Prvi srpski satelit mogao bi da bude mali satelit, takozvani kjubsat, i da se "šlepa" prilikom lansiranja nekih velikih stranih satelita. Rusija, Japan, Indija i američka NASA ohrabruju zemlje koje žele da lansiraju svoj prvi satelit. Trenutno 10 zemalja ima mogućnost autonomnog lansiranja raketa i satelita - kaže ona.

Satelit bi nadgledao čitavu Srbiju, Printskrin: Accuweather

Korist od prvog srpskog satelita bila bi višestruka. Preko njega bismo nadgledali svaki pedalj naše zemlje, a mogli bismo i da pratimo klimatske promene.

Prvi korak ka učlanjenju Srbije u međunarodnu svemirsku zajednicu je da naša zemlja od Ujedinjenih nacija traži članstvo u Komitetu za miroljubivo korišćenje kosmičkog prostora.

- Nema razloga da i mi ne postanemo deo toga, jer sve ono što čini kosmos ne pripada jednoj državi, organizaciji ili pojedincu, već svim ljudima na zemlji, što je i priznato svemirskim pravom - kaže Nakarada Pečujlić.

VIDEO: Odavde Rusi osvajaju svemir

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Saša

    26. novembar 2018 | 08:56

    Nebeski narod to zaslužuje.

  • Mlj1228

    26. novembar 2018 | 12:53

    Veliki broj zemalja ima svoje satelite, i ako su pojedine siromašnije od Srbije. Sateliti nisu luksuz, već velika potreba svake zemlje, kako u miru tako i u ratu. Da je Srbija imala bar dva-tri svoja satelita, prilikom bombardovanja, sve bi se drugačije odigralo, a možda ne bi ni došlo do bombardovanja. Vidim da se pojedini žale na gladnu decu... ne bi bas rekao da je tako, jer kad vidim da su deca bas tih što se najviše bune, obučena po modi i obavezno poznate marke, i svake večeri po kafićima, onda... možda su ta deca gladna kad dođu ujutro oko 4, 5 h. ostruganim zeludcima od pica. Živimo u svetu visoke tehnologije, pa stim, ako ne budemo reagovali na vreme, nestacemo kao dinosaurusi, jer će nas i oni mnogo "manji" lako progutati.

  • Sale1971

    26. novembar 2018 | 09:53

    A deca će nam I dalje gladovati I lečiti se sms-om! A u stvari čisto I sumnjam u taj satelit,sem ako se neko iz vlade ne opari za taj projekat!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA