≫ 

Istorija potvrđuje pisanje Biblije? Ogromna eksplozija je u sekundi uništila drevni "Grad greha" na Bliskom istoku

Lokacija Tall el-Hamam je dugo bila kandidat za "Grad greha"

  • 14

Pre nekih 3.700 godina, meteor ili kometa eksplodirala je na Bliskom istoku, obrisavši sav ljudski život na području pod nazivom Srednji Gor, severno od Mrtvog mora, kažu arheolozi koji su pronašli dokaze o kosmičkoj eksploziji

Kosmička eksplozija je tako možda je uništila drevnu bliskoistočnu civilizaciju u sekundi, pokazuje njihovo najnovije istraživanje.

Analiza 3.700-godišnjeg dokaza iz Jordanskog projekta iskopavanja Tal el-Hamama je pokazala eksploziju "visoke temperature" koja je "razorila oko 500 kvadratnih kilometara" severno od Mrtvog mora i obrisala civilizaciju koja je postojala hiljadama godina u to vreme.

Kako tim istraživača nije našao nikakav udarni krater, oni pretpostavljaju da je uništenje prouzrokovano vazdušnim udarom niskoletećeg meteora na ne više od jednog kilometra iznad zemlje.

Među dokazima koji su naučnici otkrili za vazdušni udar na toj lokaciji  je 3.700 godina stara grnčarija koja imaju neobičan izgled. Površina keramike je bila pretvorena u staklo, a temperatura je bila toliko visoka da su delovi cirkona unutar keramike pretvoreni u gas, što zahteva temperaturu veću 4.000 stepeni Celzijusa, rekao je Fillip Silvia, poljski arheolog i supervizor ovog projekta.

Međutim, tolika temperatura, iako moćna, nije trajala dovoljno dugo da spali baš sve, ostavljajući delove grnčarije koja je bila ispod površine relativno neoštećene.

Radiokarbonsko datiranje na ovoj lokaciji pokazuje da su zidovi od blata "iznenada nestali pre oko 3.700 godina, ostavljajući samo kamene ostatke."

Za razliku od Tunguske eksplozije, događaja iz 1908. godine u Rusiji, istraživači kažu da se eksplozija dogodila u gusto naseljenom području i moguće da je ubila između 40.000 i 65.000 ljudi koji u Srednjem Goru, kružnu ravnicu u Jordanu u radijusu od 25 kilometara.

Visoko plodno tlo Srednjeg Gora ostalo je neplodno zbog vrućine, a potom su ga posolile anhidridne soli iz Mrtvog mora nakon što je vazdušni udar doveo do cunamija. Trebalo je skoro 600 godina da se područje oporavi, procenili su istraživači.

Postoje pretpostavke da je katastrofa mogla biti opisana u Bibliji kao uništenje drevnog grada Sodome.

Naime, za lokaciju Tal el-Hamama se dugo pretpostavlja da je tu bio "Grad greha", koji je uništen nebeskim gnevom, prema Knjizi postanja.

Međutim, još uvek nije donet konačan zaključak o toj teoriji.

(Telegraf.rs/sputniknews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Jeretik

    2. decembar 2018 | 19:40

    Pre 3700 god . ovaj bog nije postojao , izmisljen je pre "2000" god , sta o tome kaze biblija ?

  • Van

    2. decembar 2018 | 21:16

    U vremenu u kojem živimo Bog bi morao poslati kišu kometa jer teško da postoji grad na svetu koji nije hrešan.

  • DARKO 100%

    2. decembar 2018 | 19:43

    Mi kakvi smo postali izopaceni na planeti zemlja cudi me da nas nije nesto zbrisalo u sekundi, 3.000 godina je rizicna!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA