≫ 

Čovek je danas napravio fotografije najudaljenijeg nebeskog tela kojem je ikad prišao: Još čekamo da stignu na Zemlju

NASA je upravo pomerila granice, letelicom Voyager zašla je u nikad istraženi prostor Sunčevog sistema

  • 1

Nasina sonda New Horizons preživela je prelet pored Ultima Thule, najudaljenijeg objekta u svemiru koji je ljudska civilizacija istraživala.

Američki naučnici potvrdili su da je New Horizons bio u odličnom stanju nakon što je preleteo ledenu svemirsku stenu pre nekoliko sati.

Poruku sonde uhvatila je velika Nasina antena koja se nalazi nedaleko Madrida. Poruci je trebalo 6 sati i osam minuta da dođe od sonde do Zemlje.

- Imamo zdravu letelicu. Upravo smo napravili najudaljeniji prelet - rekla je šefica misije Alics Bouman.

Foto: NASA

Prva radio poruka sadržala je samo osnovne informacije o stanju letelice, ali i potvrdila da se prelet dogodio i da je memorija napunjena novim informacijama.

Slike i podaci koje je snimila počeće da stižu na Zemlju naknadno.

Foto: NASA

Bilo je predviđeno da letelica snimi 900 fotografija u nekoliko sekundi koliko je trajao prelet tog objekta na udaljenosti od oko 3.500 kilometara.

Reč je o objektu koji se nalazi u blizini Plutona.

Fotografija sa Plutona, Foto: NASA

New Horizons je 2015. godine proleteo pokraj Plutona dajući nam predivne fotografije tog dalekog hladnog sveta. Pluton je zapanjio i naučnike i svetsku javnost. Niko nije predviđao da se tako daleko nalazi geološki bogat i zanimljiv svet.

Nekoliko meseci pre, dok se letelica približavala Plutonu, misija je znala da je u rezervoarima ostalo dovoljno goriva da se krene prema sekundarnom cilju - nekom od objekata u Kuiperovom pojasu, širokom pojasu iza Neptuna u kojem se nalaze milioni raznih malih tela.

Hubble je pronašao svetlu tačkicu koja se kreće u odnosu na pozadinske zvezde - objekt prečnika tridesetak kilometara koje dobija zvanični naziv 2014 MU69, a kasnije i nadimak Ultima Thule. To je latinski izraz za mesto izvan granica poznatog sveta.

Fotografija sa Plutona, Foto: NASA

To je nadimak koji mu sasvim odgovara. Objekat je daleko, u području gde se Sunce vidi samo kao malo veća žuta tačka, a oko Sunca ovaj objekat rotira se jednom u 295 godina. Ono što znamo o njemu je da je ili izduženog oblika ili možda čak i dvojni objekat. Uglavnom, znamo vrlo malo. Crteži ovog dalekog sveta koji i najnovija tehnologija vidi samo kao tačkicu među zvezdama su umetnički prikaz onoga što naučnici misle da bi tamo trebalo da bude.

Veliki Voyageri su prošli ovo područje, ali nisu se približili ni jednom objektu i njihove kamere su davno bile ugašene (kada su krenuli nije se ni znalo za Kuiperov pojas, otkriven je tek 1992.).

(Telegraf.rs/Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA