≫ 

Pojavili se misteriozni signali iz udaljene galaksije: Astronomi u čudu, istražuju odakle dolaze

Takav fenomen zabeležen je još samo jednom u prošlosti, a uočen je 2015. godine teleskopom u Portoriku

  • 5

Astronomi su objavili istraživanje o tajanstvenim signalima koji pristižu iz udaljene galaksije, a koji su uočeni teleskopom u Kanadi. Tačno poreklo ovih naleta radio-talasa još nije poznato.

Među 13 intervala brzih radio-talasa (FRB, fast radio bursts), ponavljao se jedan vrlo neobičan signal, koji je dolazio iz istog izvora, od nas udaljenog otprilike 1.5 milijardi svetlosnih godina.

Takav fenomen, ponavljajući FRB, zabeležen je još samo jednom u prošlosti, a uočen je 2015. godine teleskopom u Portoriku.

Ovako nešto se ne dešava prvi put Foto: Pixabay

- Sada kada smo uočili još jedan FRB, možemo pretpostaviti da ih u svemiru postoji više - rekla je astrofizičarka Ingrid Stairs sa univerziteta Britiš Kolumbija (UBC).

- A sa više ponavljanja i izvora koje možemo proučavati, možda ćemo uspeti da odgonetnemo ovu kosmičku zagonetku – otkud ti signali dolaze i šta ih uzrokuje - dodala je.

Vrlo brzo otkrio tajanstvene signale

Teleskop CHIME koji se nalazi u dolini Okanagan u Britanskoj Kolumbiji sastoji se od četiri polucilindrične antene. Svaka je dugačka 100 metara, a s njima se svaki dan može proučavati celo severno nebesko područje.

Nije uvrđeno poreklo radio-talasa Foto: Pixabay

Počeo je s radom tek prošle godine, a vrlo brzo je detektovao 13 provala radio-talasa, uključujući i ponavljajući signal.

Naučno istraživanje o pojavi tih tajanstvenih signala upravo je objavljeno u časopisu "Nature".

Šta su brzi radio-talasi?

FRB-ovi su kratki intervali radio-talasa, koji se vrlo verovatno pojavljuju s gotovo drugog kraja svemira. Nepredvidivi su i kratkotrajni. Iznenada se pojave na nekom delu neba i traju tek nekoliko milisekundi.

VIDEO: A dok se vanzemaljci jasno ne oglase Amerikanci i Rusi se igraju u svemiru

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA