≫ 

Cigarete, slikanje, kuvanje, ples, ukrštene reči: Kako se predsednici država zabavljaju u slobodno vreme i ko ima najzanimljiviji hobi

Svoje slobodno vreme trošili su na različite načine

  • 3

Iako se predsednička nasleđa uglavnom sastoje od politika koje oblikuju društvo i vladu godinama nakon što napuste kancelariju, predsednici koji su služili u Beloj kući imali su i neobične načine na koje su provodili slobodno vreme ili su se opuštali. Dok su tako neki nastavili da se bave sportom, neki su uživali u slikarstvu, rešavanju ukrštenih reči ali i u cigaretama. Zanimljive hobije imaju i evropski lideri, pa tako dok neki vole karaoke i klavir, drugi uživaju u kuvanju.

Ovo su samo neki od neobičnih načina na koje su predsednici trošili/troše slobodno vreme.

DŽORDŽ VAŠINGTON - PLES

Vašington je bio redovan plesač tokom tinejdžerskih godina i time je nastavio da se bavi i u Beloj kući. Ples je smatrao važnom socijalnom interakcijom, nazivajući ga "nežnijim sukobom".

ENDRU DŽEKSON - BORBA PETLOVA

Iako je borba petlova sada ilegalna u skoro svakoj državi, Džekson je bio entuzijasta i pričalo se da je u Beloj kući organizovao ove borbe.

TEODOR RUZVELT - BOKS

Ruzvelt je voleo i konje Foto: AP/Tanjug

Nakon bolesnog detinjstva, Ruzvelt je bio strastveni sportista koji je boksovao tokom svog predsedavanja. Taj hobi su koristili politički karikaturisti kako bi ilustrovali njegovu konkurentsku prirodu kao političara.

KALVIN KULIDŽ - JAHANJE ELEKTRIČNOG KONJA

Kalvin Kulidž je toliko uživao u jahanju da je imao električnog konja instaliranog u Beloj kući. Taj konj je imao dve brzine: kas i galop.

DVAJT AJZENHAUER - SLIKANJE

Ajzenhauer je bio strastveni slikar, koji je često slikao prirodne pejzaže i poklanjao ih prijateljima.

DŽON F. KENEDI - PUŠENJE CIGARETA

Kenedi je uživao u cigaretama Foto: Wikipedia/U.S. National Archives and Records Administration

Kenedi je pušio 4, 5 cigareta dnevno, a kao omiljene brendove navodio je "Upmanns" i "Monticellos".

RIČARD NIKSON - KUGLANJE

Nikson se često kuglao Foto: Profimedia

Predsednik Nikson i prva dama uživali su u kuglanju i imali su kuglanu sa jednom trakom u podrumu Bele kuće 1969. godine.

DŽERALD FORD - MARKICE

Iako nije bio u prilici da vidi svoje lice na američkim poštanskim markicama 2007. godine, Ford je bio samo jedan od mnogih šefova država širom sveta koji su uživali u njihovom prikupljanju, doprinoseći nadimku ovom hobiju kao "hobi kraljeva".

RONALD REGAN - JAHANJE

Regan je uživao u jahanju Foto: Guliver/George Konig/Keystone Features/Getty Images

Regan je imao životnu strast za jahanjem konja, koji su često bili deo sportskih javnih spektakla za vreme njegovog predsedavanja, a često je jahao zajedno sa drugim svetskim liderima.

BIL KLINTON - UKRŠTENICE

Klinton se opuštao uz ukrštene reči Foto: Profimedia/Everett Collection

Izveštaji o Klintonovoj ljubavi prema ukrštenim rečima bili su uobičajeni tokom njegove kampanje, a on se čak pojavio u dokumentarnom filmu iz 2006. godine da bi iskazao svoju ljubav prema njima.

BARAK OBAMA - STRIPOVI

Obama je tokom kampanje promovisao svoju ljubav prema stripovima koja traje od detinjstva i čak se pojavio sa Spajdermenom tokom prve godine njegovog predsedničkog mandata.

DONALD TRAMP - GOLF

Tramp često ističe svoje golferske veštine Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives

Tramp koristi svaku priliku da igra golf u kom veoma uživa, a on je rekao kako je njegov najbolji udarac 66.

VLADIMIR PUTIN - PLIVANJE, RIBOLOV

Putin uživa u skoro svim vrstama sporta Foto: Profimedia/AFP

Putin je poznat kao predsednik koji veoma drži do svog fizičkog izgleda, pa svakog dana obavezno dva sata potroši na plivanje, nakon koga vežba u teretani. Pored toga, obožava i ribolov i jahanje konja.

EMANUEL MAKRON - STRASTVENI PIJANISTA 

Francuski predsednik obožava karaoke, a čak 10 godina studirao je klavir na muzičkom konzervatorijumu u Amijensu, gde je osvojio treću nagradu.

Makron je više puta rekao da će svirati ponovo čim bude imao više vremena, a obožava Roberta Šumana i Franca Lista.

ANGELA MERKEL - KUVANJE

Merkelova voli da kuva Foto: Profimedia

Dok nije postala kancelarka Nemačke, Angela Merkel često se hvalila svojim kulinarskim veštinama, a najviše pohvala dobijala je za supu od krompira, govedinu i tortu od šljiva.

VIDEO: Putina povreda nije sputala: Sve je u redu, nisam devojčica!

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA