≫ 

Čopori vukova koji lutaju šumama oko Berlina podelili urbane Nemce i farmere: Prvi likuju, a drugi strepe za svoja stada

U Brandenburškoj oblasti, koja okružuje Berlin, broj čopora je porastao od nule do čak 26

  • 4

Vukovi se na velika vrata vraćaju u Nemačku i to pošto su u proteklih 150 godina farmeri i lovci gotovo istrebili ovu životinjsku vrstu. Ali, to je dovelo do trvenja između gradskog i seoskog stanovništva i između ekoloških aktivista i farmera koji su sve više u strahu.

Stvari su se promenile 1990. godine, nakon ujedinjenja Nemačke, kada su teritorije zaštite ugroženih vrsta proširene i na istočni deo zemlje.

Od 2000. godine, centralnoevropski sivi vukovi počeli su da se vraćaju, najviše iz Poljske. U Brandenburškoj oblasti, koja okružuje Berlin, broj čopora je porastao od nule do čak 26.

Foto: Tanjug/AP

To je, naravno, bio i šok za farmere, koji sada imaju dodatnu brigu da od ovog predatora sačuvaju stoku. Istina je da nema velikih gubitaka, ali su zabeleženi pojedinačni dramatični incidenti.

U aprilu prošle godine samo u jednom napadu stradalo je 40 ovaca, a mediji su sliku nakon napada opisali kao pravi horor.

Tako su farmeri počeli da traže čak i pravo da ponovo mogu da ubiju vukove.

Smatraju da je vlast neosetljiva na zabrinutost ljudi koji žive na selima i da su urbani Nemci skloni da romantizuju povratak vukova.

Dok gradsko stanovništvo sa bezbedne udaljenosti govori kako je pojava vukova lepa i kako bi oni trebalo da uživaju u prirodi i slobodi, dotle oni koji su odrasli na selu ni najmanje ne žele da se susreću sa njima.

U ovom problemu ima dosta sličnosti sa američkim zapadom, gde su lovci i farmeri takođe kritikovali mere za povratak vukova, kao politiku koju su urbani Amerikanci podržavali.

Foto: Pixabay

Ekološki razlog za povratak vukova je, na primer, taj što oni ograničavaju populaciju jelena, pa posredno smanjuju oštećenje mladica koje jeleni zbog gladi uništavaju.

Ali, uzbuđenje kada vide vukove u blizini Berlina definitivno je jedan od razloga koji forsira urbano stanovništvo.

- Kada ih po prvi put sretnete, to je pravo spiritualno iskustvo. Oni stoje, ne plaše se ničega, ne beže od vas, samo se polako sklanjaju - ispričao je jedan od aktivista.

VIDEO: One su žene vukovi: Svoj čopor hrane iz sopstvenih usta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    14. februar 2019 | 22:44

    Vuk ne gubi svoje snove zbog misljenja jedne ovce

  • Zvezda

    15. februar 2019 | 01:21

    Bacite me medju vukove, vratiću se kao vođa čopora.

  • Дејан Младеновић

    15. februar 2019 | 01:00

    Оно на 1слици није вук него којот.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA