≫ 

U Izraelu otkrivena najveća "slana pećina" na svetu: Istraživači u nedostatku začina, komadićem kamena posolili pastu (FOTO)

Odaje i hodnici pećine Malham dugačke su čak 10 kilometara

  • 0

Izraelski istraživači otkrili su najveću "slanu pećinu" na svetu, dugačku 10 kilometara. To je Malham pećina, koja se nalazi u blizini Mrtvog mora, a čija su prostranstva istraživači ispitivali poslednje dve godine.

U njenoj blizini se nalazi i mesto na kojem je, prema Bibliji, Lotova žena pretvorena u stub soli. Očekuje se da će kiša u budućnosti dodatno proširiti pećinu, navode istraživači.

Foto: AP/Tanjug

"Slana pećina" nastaje kad kišnica prođe kroz pukotine u zemlji, rastvori so i na putu ka Crnom moru napravi poluhorizontalne kanale.

Pećina se nalazi u okviru Sodom planine, najveće u Izraelu, a prvi njeni delovi pronađeni su još tokom 80-tih.

Foto: AP/Tanjug

Onda je 2017. Joav Nagev, iz Izraelskog kluba istraživača pećina, odlučio je ispita do kraja, pa je formirao tim sačinjen od istraživača i stručnjaka za pećine.

Tokom istraživanja pećine bilo je i neobičnih situacija. Na primer, tokom jedne pauze za večeru, kaže Boaz Langford sa Heberjskog univerziteta u Jerusalimu, ekipi je falilo začina za pastu.

Foto: AP/Tanjug

- Odlomili malo soli sa jednog kamena - kaže on.

Titulu najveće "slane pećine" na svetu od 2006. držala je jedna pećina na iranskom Kešm ostrvu, dodaju istraživači.

VIDEO: Pronađena deca koja su nestala u pećini

(Telegraf.rs/BBC News na srpskom)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA