≫ 

Posle princa Filipa i kraljica Elizabeta II prestaje da vozi: Luksuznim automobilima iz bogatog voznog parka, upravljaće njen vozač (FOTO)

Elizabeta II je jedina osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu koja može da vozi bez vozačke dozvole

  • 0

Britanska kraljica Elizabeta II (92) spremna je da odustane od vožnje po javnim putevima, nakon što je pre dva meseca njen suprug princ Filip (97) učestvovao u automobilskoj nesreći.

Njeno Veličanstvo jedina je osoba u Velikoj Britaniji kojoj je dopušteno da vozi bez vozačke dozvole. Pretpostavlja se da je Elizabeta odlučila da prestane sa vožnjom po savetu članova njenog bezbednosnog tima, a nakon sudara koji je izazvao vojvoda od Edinburga.

Poznato je da kraljica, koja će sledećeg meseca navršiti 93 godine, uživa u vožnji brojnih skupih automobila iz kraljevskog voznog parka, među kojima su i oni marke Land Rover ili Jaguar.

Kraljica za volanom Foto: Profimedia/Pacific coast news

Samo dan nakon automobilske nesreće u kojoj je u januaru učestvovao njen suprug, kraljica je viđena u vožnji, nedaleko od Sandringhama, ali bez sigurnosnog pojasa.

Daily Mail piše da će kraljicu po javnim putevima odsad voziti njeni šoferi, ali po putevima koji prolaze kroz njene privatne posede, ona će i dalje sama voziti automobil.

No čini se da nisu baš svi oduševljeni njenom vožnjom o čemu svedoči anegdota koju je u svojim memoarima preneo bivši britanski ambasadro u Saudijskoj Arabiji, Ser Šepard Kovper-Koles.

Ona je jedina osoba u Britaniji koja može da vozi bez dozvole Foto: Profimedia/Pacific coast news

- Nakon ručka kraljica je svojeg visokog gosta, prestolonasljednika Saudijske Arabije Abdula pozvala u obilazak imanja. Na njegovo veliko iznenađenje za volan je sela sama kraljica, upalila motor i odvezla ih u obilazak. Kralj Abdul nije navikao da ga vozi žena, a kamoli kraljica. Uz pomoć prevodioca, navodno je preklinjao kraljicu da uspori i da se usresredi na put pred sobom - piše u memoarima.

Svi pričaju o tome kako je provozala kralja Saudijske Arabije Foto: AP/Tanjug

VIDEO: I kraljica je zbog Megan prekršila mnoga pravila

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA