Jedini Jevrejin u Avganistanu: Nudili su mu novac da pređe u islam, ali on ne želi ni da čuje za to (VIDEO)

Ne planira da ode kao i svi

  • 0

Zablon Simintov (60) rođen je i odrastao u avganistanskoj jevrejskoj zajednici. Sada je jedini Jevrejin koji živi u ovoj zemlji.

- Pogledajte ove tekstove. Svi su bili uokvireni. Talibani su ih sve pokidali. Pogledajte ovo - kaže Simintov u kratkoj reportaži BBC-a, pokazujući pokidane papire.

Simintov je rekao kako je bilo pritisaka da se preobrati u islam, ali da je to odbio.

- Ljudi su me nagovarali da se preobratim u islam. Nudili su mi novac, ali rekao sam ne. Odgovorio sam im da je bog stvorio mene kao Jevreja, a njih muslimanima. Čak su me i talibani pitali da se preobratim, ali rekao sam ne - objašnjava on.

Poslednjem Jevrejinu u Avganistanu nije lako da sam praktikuje veru, ali od nje ne odustaje.

Većina Jevreja napustila je zemlju nakon stvaranja Izraela 1948., dok su drugi pobegli posle sovjetske invazije 1979. godine.

- U Heratu je bilo 500 jevrejskih porodica. Jevreja je bilo u drugim delovima Avganistana, kao što su Gazni i Kabul. Svi su oni napustili Avganistan - govori Simintov.

On na kraju ističe kako su ljudi zbog mirovnih pregovora s talibanima zabrinuti da će se talibani, ako se vrate, ponašati isto kako su se ponašali za vreme režima.

- U svakom slučaju, oni su Avganistanci i dobrodošli su - zaključuje Simintov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA