≫ 

"Uđi i više nećeš izaći": Ova pustinja važi za jednu od najvećih na svetu, kroz nju je prolazio "Put svile", a danas je posećuju pravi avanturisti (VIDEO)

Oaza Tulufan smeštena na istočnom obodu pustinje ušuškana je unutar velikog kamenog platoa i jedna je od neobičnijih oaza koje postoje

  • 0

Pejzaž pustinje Taklamakan u Kini izgleda baš onako kako zamišljamo jednu pustinju: pesak prekriva neograničena prostranstva u svim pravcima, a vetar ga raznosi svugde okolo. Peščane dine piramidalnog oblika prelaze 300 metara visine.

Kada snažni uraganski vetrovi dostignu svoju punu snagu, peščana zavesa doseže gotovo kilometar visine. O kakvom se prostoru radi najbolje pokazuje činjenica da naziv Taklamakan potiče od turskog izraza koji se prevodi kao "Uđi i više nećeš izaći".

Drevni Put svile

Najvažnija trgovačka saobraćajnica starog sveta prolazila je rubom ove surove pustinje. Putujući od Kine do Levanta oaze u Tulufanu i Kažgaru predstavljale su spas izmorenim trgovačkim karavanima.

Oaza Tulufan smeštena na istočnom obodu pustinje ušuškana je unutar velikog kamenog platoa i jedna je od neobičnijih oaza koje postoje. Sa nadmorskom visinom od preko 150 metara ispod nivoa mora spada u jedna od najtoplijih naseljenih mesta planete.

Ipak, dinje i grožđe koje se ovde uspešno uzgajaju već vekovima osvežavaju putnike namernike. Voda do oaze stiže direktno sa Rajskih planina (Tjen Šan), a u grad se doprema posebno dizajniranim sistemom kanala pod nazivom "karez" koji su izumili još drevni Persijanci, prenosi cdm.me.

Slavna prošlost

Pre nego što brodski saobraćaj (od 15-og veka) preuzima primat roba se transpotrovala karavanima kamila preko cele Azije do Evrope. Čak i posle procvata morskog saobraćaja vekovima je Put svile zadržao veliki značaj. Bio je to put dužine 6.400 km koji je prolazio kroz najsurovije predele.

Na 16 km od današnjeg Tulufana nalaze se ostaci naselja koje je postojalo oko 200 g.p.n.e. poznatog pod imenom Đahea. Ovo naselje bilo je deo kraljevstva koje je imalo i indijskih i persijskih elemenata i koje je uz Gaočang vekovima predstavljalo ključnu stanicu na prebogatom Putu svile.

I dan danas pustara smeštena "usred Azije" u zapadnoj Kini poznata je po dve stvari - kao jedna od najvećih i najtipičnijih peščanih pustinja na svetu i kao ključni deo istorijski izuzetno značajnog trgovačkog Puta svile, kojim se se mešale ne samo ekonomske, već i kulturne i etničke karakteristike izuzetno udaljenih predela sveta.

Posetioci ovih predela veoma su retki i to su mahom veliki zaljubljenici u istoriju i avanturisti koji žele da osete prirodu naše planete na drugačiji i direktiji način. Ako vas išta od ovoga zaista privlači Taklamakan je kao stvorena za vas.

(Telegraf.rs/zanimljivageografija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA