Arči je prva osoba na svetu koja može da bude i predsednik SAD i kralj Engleske

Arči Harison Mauntbaten-Vindzor nema ni nedelju dana, a već se raspravlja o tome kako može da promeni svet

  • 1

Ubrzo nakon što su Megan Markl i princ Hari dobili prvo dete, sina Arčija, određena pitanja počela su da se vrte po medijima i glavama fanova širom sveta, a to su da li novi član kraljevske porodice može da postane kralj Engleske, ali i predsednik SAD, s obzirom da je njegova majka američki državljanin.

U ponedeljak, 6. maja, rano ujutru kraljevska porodica objavila je da je Megan počela da se porađa, a ubrzo nakon toga na svet je stigla beba Saseks.

Nakon čestitki i reči podrške iz celog sveta, ljude je počelo da muči jedno pitanje: da li Arči Harison Mauntbaten-Vindzor može da se kandiduje za predsednika SAD? Ne odmah, naravno, već kad Arči bude malo stariji.

Megan Markl, princ Hari, kraljevska beba, beba Arči nema ni nedelju dana, a već se priča o tome šta može da postane Foto: Tanjug/AP

Uprkos tome što mnogi tvrde da samo oni koji su rođeni na američkom tlu mogu da se kandiduju za predsednika, sada se izveštava da je moguće da se Arči kandiduje u budućnosti - čineći ga prvom osobom koja će imati pravo da bude i predsednik i kralj Engleske.

Kako prenosi Njuzvik, kraljevska beba može da bude predsednik ako ima dvojno državljanstvo. Iako Megan Markl i princ Hari još uvek nisu spomenuli planove u vezi sa ovim, dečak sigurno ima prava na to.

Mali Arči je automatski britanski državljanin jer je rođen u Velikoj Britaniji, čiji je i njegov otac državljanin, ali takođe će dobiti i američko državljanstvo na osnovu statusa majke Megan kao američkog državljanina.

princ hari, megan markl, beba Arči može da ima dvojno državljanstvo Foto: Tanjug/AP

To će se, međutim, dogoditi samo ako je rođenje bebe Saseks zvanično prijavljeno američkom konzulatu od strane njegovih roditelja, nakon čega on može dobiti američko državljanstvo.

Uprkos tome što ima pravo da bude i predsednik SAD i kralj Engleske, malo je verovatno da će Arči biti bilo šta od ova dva.

Sin Megan Markl i princa Harija sedmi je u redu da nasledi britanski presto, nakon dede princa Čarlsa, strica Vilijama i njegovo troje dece i svog oca.

Kraljevska porodica, kraljica Elizabeta, Megan Markl, Kejt Midlton Ispred Arčija je čak šest osoba u redu za presto Foto: Tanjug/AP

Sa druge strane, kandidat za predsednika SAD mora da ispunjava određene uslove, a neki od njih su da mora da živi u SAD najmanje 14 godina, kao i da ima iznad 35 godina.

Međutim, Unilad prenosi da je i dalje moguće da za 35 godina vidimo Arčija kao kandidata za predsednika SAD, ističući da je on daleko bolji od trenutnog predsednika, Donalda Trampa.

Mediji ističu da, iako zvuči čudno, mališan ima veće šanse da bude predsednik SAD nego da postane kralj. Jedino ako Čarls, Vilijam, Džordž, Šarlot, Luj i Hari ne odluče da se povuku i puste njega da vlada.

Bilo kako, beba Arči će uneti velike promene u kraljevskoj porodici, a svakako će ostati upisan u istoriji kao prva beba u kraljevskoj porodici sa afroameričkim korenima.

Video: Prvi snimak kraljevske bebe

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Milojko

    11. maj 2019 | 14:56

    Arči... Kod nas se takva imena daju psima, obicno sitnije rase. ... za gustera je takodje sasvim prikladno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA