≫ 

Drakula ne pije krv nego pare, Rumunija dobro zarađuje na čuvenom vampiru: Krenuli smo tragovima najslavnijeg horor junaka (FOTO)

Kao Drakulino poslednje počivalište najčešće pominje manastir Komano, a za zvaničnu grobnicu slovi manastir Snagov izgrađen na ostrvu na istoimenom jezeru

  • 4

Iako nema dokaza da je rumunski vladar Vladislav III Zmajević, poznatiji kao Vlad Cepeš, popio i jednu kap ljudske krvi, zahvaljujući irskom piscu Bremu Stokeru koji je 1897. objavio najslavniji horor roman svih vremena „Drakula“ i smestio ga u Transilvaniju, Rumunija je od navodnog krvopije napravila glavni turistički adut koji je odlično unovčila.

Stotine hiljada turista svake godine sjati se u ovu zemlju u svojevrsnom hodočašću mestima kojima je navodno hodio Drakula, od trđave Sigišoara gde je rođen, do manastira Snagov gde je navodno sahranjen pa do najslavnijeg mesta koje se vezuje za Cepeša, sablasnog zamka Bran za koji doduše nije dokazano da ga je Drakula ikada posetio a kamoli u njemu boravio. Međutim, to što ga je Stoker stavio na naslovnicu svog prvog izdanja bilo je dovoljno da Drakuline obožavaoce ubedi da su se baš na ovom mestu dešavale strahote koje se Cepešu pripisuju.

Zamak Bran, grof Drakula

Vlad Cepeš Foto: Telegraf.rs

Vlad je rođen 1431. godine kada je Rumunija bila pod turskom vlašću, i već kao trinaestogodišnjak je sa svojim bratom bio poslat u tu zemlju kao garant odanosti njihovog oca sultanu. Iz tog razloga mrzeo je Turke što mu nije smetalo da nauči njihove najstrašnije tehnike mučenja, prvenstveno nabijanje na kolac koje je čitavog života koristio kako bi se obračunao sa svojim protivnicima zbog čega je i dobio nadimak Vlad Cepeš, odnosno „Nabijač“.

Nadimak „Drakula“ stekao je po ocu Vladu Drugom, koji je bio član reda „Dragona“ udruženja osnovanog radi odbrane hrišćanstva na području Istočne Evrope. Naziv „Dragon“ u latinskom prevodu i rumunskoj obradi pretvorilo se u Drakulea, iz čega je izvedeno „Drakula“.

Zamak Bran, grof Drakula

Zamak Bran Foto: Telegraf.rs

Prema legendi, nakon jedne borbe sa Turcima, čitavu šumu je iskoristio da bi poražene nabio na kolce ali se nije libio da se na isti način pozabavi i sa svojim zemljacima. O Cepešu se isprelo bezbroj priča pa i ta da se sa bunara u njegovoj prestonici pilo zlatnim peharom koji je stajao kraj izvora, i koji niko nije smeo da ukrade znajući šta će ga snaći.

Priča se da je izuzetno mrzeo lenjost, te da kada je video jednog trgovca na ulici u odrpanoj košulji i saznao da mu žena odbije da izatka drugu, odmah je nabio kolac a njega oženio drugom. Kažu da je voleo da jede među leševima, te da je jednog svog slugu nabio na kolac samo zato što je zatvorio nos žaleći se na smrad, dok ga je posluživao.

Zamak Bran, grof Drakula

Grob grofa Drakule Foto: Telegraf.rs

Navodni Drakulin dom, zamak Bran izgradili su tevtonski vitezovi u 13. veku na litici koja dominira istoimenim selom. Unutrašnjost zamka više podseća na manastir zbog golih zidova i jednostavnog nameštaja, što nije smetalo rumunskoj kraljici Mariji od Edinburga, majci poslednje srpske kraljice Marije Karadjordjević, da napusti raskošni dvorac Peleš i preseli se u Bran. U spomen na nju, osim Drakulinih slika, stolica za mučenje i ostalih rekvizita strave i užasa, na ovom mestu nalaze se i stvari koje je ona koristila, njena svečana haljina, budoar i spavaća soba.

Zamak Bran, grof Drakula

Stolica za mučenje Foto: Telegraf.rs

Samo ulazak u dvorac naplaćuje se 40 leja (1 euro – 4,7 leja), ali ljubiteljima horora na raspolaganju je mnogo više od običnog obilaska. Tako se svake godine ovde organizuje proslava Noći veštica kada se boravak u zamku do ponoći naplaćuje 70, a do zore čak 180 leja.

Zamak Bran, grof Drakula

Kraljičina haljina Foto: Telegraf.rs

A, onaj ko bi ful uslugu, uključujući i Drakulin meni u tamošnjem restoranu, za to će morati da plati čak 450 leja. Iz Drakulinog doma ne odlazi se bez suvenira, obavezne šolje sa njegovim likom po ceni od 20 leja, do figurica, magnetića, vampirskih zuba i drugih sitnica koje turistima začas isprazne džepove.

A u podnožju zamka pravi pravcati vašar. Osim šatre sa sobom strave i užasa tu su brojni štandovi sa rumunskim nacionalnim specijalitetima, kačkavaljem i suhomesnatim proizvodima, vrućim gulašem, pasuljem i roštiljem, što turisti gutaju s nogu da povrate snagu nakon obilaska Drakulinog doma. Kao što je Cepešov život isprepleten mitovima, i njegova smrt takođe je obavijena velom tajne. Smatra se da je ubijen 1476. godine a kao njegovi dželati pominju se nelojalni plemići, njegovi ljudi ali i Turci.

Zamak Bran, grof Drakula

Zamak Bran Foto: Telegraf.rs

Njegovo telo nije nikada pronadjeno, pa iako se kao Drakulino poslednje počivalište najčešće pominje manastir Komano, za zvaničnu grobnicu slovi manastir Snagov izgrađen na ostrvu na istoimenom jezeru. Iako prilikom otvaranja groba nisu pronađene ljudske kosti, tvrdi se da počiva negde na manastirskom imanju. Međutim, pre pet godina stigle su vesti iz Napulja o navodnom pronalasku Cepeševog groba u ovom gradu.

Zamak Bran, grof Drakula

Manastir Snagov Foto: Telegraf.rs

Prema tvrdnjama tamošnjih naučnika, postoji mogućnost da je njegova kćer koja je bila udata u Italiji, otkupila oca od Turaka, te da je sa njom živeo do smrti. Kako god bilo, zahvaljujući Stokeru legenda o Drakuli nastavlja da živi, a zahvaljujući umešnim turističkim poslenicima koji je na različite načine pothranjuju, Vlad Cepeš ostaje najslavnija istorijska ličnost Rumunije.

Zamak Bran, grof Drakula

Portret Vlada Cepeša, grof Drakula Foto: Telegraf.rs

Iako je Stoker svog krvopiju smestio u Transilvaniju, smatra se da je njegov roman bio inspirisan drugom osobom, mađarskom groficom Eržebet Batori koja je živela u šesnaestom veku u Slovačkoj. Batori je poznata kao jedan od najgorih serijskih ubica u istoriji jer se procenjuje da je mučila i ubila oko dve hiljade devojaka i kupala se u njihovoj krvi kako bi sačuvala mladost i lepotu.

Kada je otkrivena izbegla je smrt samo zahvaljujući visokom poreklu, dok su njene pomagačice ubijene. Batori je 1610. godine živa zazidana u svom dvorcu, a preminula je četiri godine kasnije.

Zamak Bran, grof Drakula

Kraljičin budoar Foto: Telegraf.rs

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nikolas

    13. maj 2019 | 11:00

    VELIKI JUNAK KOJI JE BIO IZUZETNO OKRUTAN PREMA NEPRIJATELJIMA I ZAROBLJENIMA!!! IZ MRZNJE PREMA TOM JUNAKU PRONELI SU PRICU DA PIJE KRV!!!!

  • vesna mis vracara i ljubica kod smedereva

    13. maj 2019 | 10:19

    Nasmej se:)))))

  • Nandor

    13. maj 2019 | 01:31

    Sve je to Mađarska, Vojvodina i Baranja takođe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA