≫ 

Arhitektonsko čudo od kamenčića: Idealna palata privlači 120.000 posetilaca svake godine, a sagrađena je posle 34 godine (FOTO)

Nakon 34 godine, oko 65.000 sati rada, i svakodnevnog sakupljanja kamenčića na svom putu, Ševal je ostvario svoj san i izgradio neverovatno arhitektonsko remek-delo

  • 0

Kada se poštar Ferdinand Ševal 1879. godine spotaknuo o kamen, verovatno nije ni sumnjao da će mu ta naizgled sasvim obična nezgoda u potpunosti promenjiti život. Od tog trenutka, svaki dan tokom naredne 34 godine, Ševal je skupljao kamenčiće dok je raznosio poštu, pa je od njih počeo da gradi kuću.

Na kraju je izgradio masivnu palatu od kamenja i šljunka koja je privukla pažnju umetnika među kojima je i Pablo Pikaso, a sada pozdravlja oko 120.000 posetilaca svake godine.

Ševal je napustio školu kada je imao 13 godina, oženio se, i zaposlio kao poštar u gradiću u Francuskoj. Godine 1879. dok je raznosio poštu, spotakao se o kamen i umesto da nastavi dalje, sagao se, podigao ga i poneo ga sa sobom. Kamen mu je izgledao neobično lep, pa ga je odneo kući i uskoro postao opsednut njime.

Palais idéal du facteur cheval, Ferdinand Ševal, Idealna palata Foto: Shutterstock

Sledećeg dana, zastao je na istom mestu, razgledao okolo i primetio da tu ima još lepog kamenja koje je počeo da sakuplja, i ne sluteći da će oni postati temelj za njegovo životno delo.

Ševala su ovi kamenčići podsećali na san koji je imao kao dete, u kojem izgradio dvorac od istog kamenja koje je našao na putu – i jednog dana, odlučio je i da ga ostvari. Napraviće palatu inspirisanu pričama iz Biblije, u stilu arapske i alžirske arhitekture, prenosi cdm.me.

Palais idéal du facteur cheval, Ferdinand Ševal, Idealna palata Foto: Shutterstock

Nakon 34 godine, oko 65.000 sati rada, i svakodnevnog sakupljanja kamenčića na svom putu, Ševal je ostvario svoj san i izgradio neverovatno arhitektonsko remek-delo.

Počeo je od fontane, a zatim je dodao jednu prostoriju. Nakon toga je napravio egipatsku grobnicu, orijentalnu pagodu, egipatski hram, i tri Diva koji podsećaju na one sa Uskršnjeg ostrva. Zatim je dodao je Hindu hram, srednjevekovni evropski dvorac i džamiju. Prvobitno je imao nameru da gradi grobnice za sebe i za svoju ženu, ali par nije sahranjen u njima.

Palais idéal du facteur cheval, Ferdinand Ševal, Idealna palata Foto: Shutterstock

Kamen po kamen, Ševal je izgradio svoju palatu koju je nazvao Idealna palata bez ikakvog znanja o arhitekturi ili zidanju. Ovaj projekat koji je napravio iz čiste ljubavi mu je omogućio da na neki način prevari smrt, jer palatu danas poseti više od 120.000 ljudi, iako su ga u vreme dok ju je gradio mnogi ismevali.

VIDEO: Dok Amerika preti razaranjem Irana hajde da pogledamo najlepšu kuću te zemlje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA