≫ 

Ovaj norveški gradić spada među najmračnija mesta na svetu: Stanovnici žive bez sunčeve svetlosti čak pola godina (FOTO)

Pod okriljem tame idu u školu i na posao, odlaze u kupovinu i bave se sportom

  • 0

Rjukan je grad u okrugu Telemark na jugu Norveške i nazivaju ga jednim od najmračnijih mesta na svetu. Zbog visokih planina koje okružuju grad nešto više od njegovih 3.300 stanovnika nije izloženo direktnoj sunčevoj svetlosti čak šest meseci u godini.

Od septembra do marta, svake godine Rjukanci žive u senci. Iako na obroncima planina koje ih okružuju vide sunce, ne osećaju ga na licu. U mraku doručkuju, ručaju i večeraju.

Pod okriljem tame idu u školu i na posao, odlaze u kupovinu i bave se sportom.

Rjukan, Norveška Foto: Wikimedia/Algkalv

Baš zato lokalne vlasti su 2013. godine uložile pola miliona evra u postavljanje solarnih ogledala na planine, koje reflektuju sunčevu svetlost na glavni gradski trg čak i u tim najtamnijim mesecima u godini.

Rjukan, Norveška Foto: Wikimedia/Bjoertvedt

I dok jedni prigovaraju da se previše novca potrošilo na tračak svetlosti u mračnom gradu, drugi zaključuju da su ogledala dodatno popularizovala Rjukan među turistima.

Rjukan, Norveška Foto: Wikimedia/Jkschriwer

Ovaj je grad dugi niz godina zanimljiva lokacija za posetu zbog 104 metara visokih vodopada Rjukan koji se nalaze u njegovoj blizini. Sada imaju dodatan razlog za posetu.

Rjukan, Norveška Foto: Wikimedia/G.Lanting

Više fotografija pogledajte OVDE.

(Telegraf.rs/Punkufer.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA