Jedan od dva miliona: U restoran stigao divni plavi jastog, pa izbegao da završi na tanjiru (FOTO)

Jastozi inače u Americi obično imaju zelenkasto-braon, mutnu boju

  • 1

Izuzetno redak plavi jastog pojavio se u isporuci ribe i morskih plodova jednog restorana u američkoj državi Masačusets. Sudeći prema Univerzitetu u Mejnu, samo jedan u dva miliona jastoga ima ovako plav oklop.

Restoran je rekao da će jastoga donirati akvarijumu koji tek treba da se otvori u Sent Luisu u Mizuriju.

Jastozi inače u Americi obično imaju zelenkasto-braon, mutnu boju. Tek kada se skuvaju poprime crveno-narandžaste nijanse. Plavi su neverovatno retki na ovom delu planete. U oko 200 miliona jastoga koji se ulove godišnje u severnom Atlantiku svake godine oko 100 se ispostave da su plavi.

Boja dolazi zbog genetske anomalije koja čini da jedni jastozi proizvode više proteina nego drugi.

Sa druge strane, pojedini jastozi u Evropi mogu da imaju bezizraznu plavkastu boju, tako da za ovdašnje ribare to i nije veliki ulov kao u Americi. Dva ribara iz Dorseta u Velikoj Britaniji uhvatili su pre nekoliko godina albino ili kristalnog jastoga, za šta su šanse jedan naprema 100 miliona, što je u to vreme bila velika vest.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Rasa

    23. jun 2019 | 11:18

    Eto jastog ce da prezivi.Imao je tu srecu sto je retko plave boje i sto ce da zavrsi u nekom lepom akvarijumu bolje nego u necijem stomaku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA