≫ 

Tako se osvajaju žene: Vida mu je rekla da je mesto zauzeto, a reakcija Crnjanskog ju je kupila

BIla je to neraskidiva ljubav

  • 8

Osim onoga što je sam Miloš Crnjanski govorio o svojoj supruzi kroz svoja dela, posebno kroz "Roman o Londonu", nema mnogo podataka o Vidi Ružić Crnjanski. Svog supruga je zvala Crnjanski i uvek mu se obraćala sa vi. 

Bila je to neraskidiva ljubav, bez obzira na to što je Miloš ponekad odlazio da šeta sa drugim damama. On je bio jogunast, bučan, nepredvidiv, a ona mirna, staložena, topla. Crnjanski je bio kompleksna ličnost, imao je težak karakter, ali Vida je sve to znala. Ipak, umela je sve to i da sanira, jer ga je baš takvog i volela.

Evo kako je ona opisala njihov prvi susret na fakultetu.

- Prišao mi je i pitao me da li mesto pored mene slobodno. Izgledao je neobično sa plavim šeširom. Rekla sam da je zauzeto. Pogledao me, seo i rekao:" Šta zauzeto!".

I pored briljantnog obrazovanja Vida je morala da nauči da šije, pravila je lutke, šila balske haljine za dame iz visokog društva: kontese i grofice, pravila i prodavala kolače, šešire... A sve to bilo je posvećeno i podređeno njemu i za njega.

Nisu se razdvajali punih 50 godina, ali su rastavljeni posle smrti, jer nisu sahranjeni zajedno. Vida je njihovu ljubav branila i od svog strica Žarka Ružića, koji je jednom na Slaviji hteo da prebije Miloša i nije odobravao brak.

Posle Miloševe smrti Vidi je ostalo deset meseci života. Umrla je sa njegovom pesmom na jastuku, a on sa rečima: "Voda" i "Vido".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Marko cg primorje

    11. jul 2019 | 17:30

    Ocekivao sam neko romanticno orginalno udvaranje .kad ono Zauzeto sta nista😂

  • Bajker

    11. jul 2019 | 19:21

    Danas bi ga osudili za seksualno uznemiravanje sa tim osvajanjem😂😂😂😂

  • илић

    11. jul 2019 | 17:03

    Истински и светски писац. Штета што није и нобеловац, али га то не умањује. Највећи је и спортиста међу књижевницима. Није ли?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA