≫ 

Rusi otkrili podzemnu građevinu nastalu 300 godina posle Hrista (VIDEO)

Naučnici su koristili metod mion radiografije za skeniranje strukture duboke 12 metara, koja je smeštena u severozapadnom delu tvrđave Narin-Kala

  • 2
Dagestan, zamak Printskrin: Youtube/Andrey Foryy

Podzemna građevina deo je drevne tvrđave Narin-Kala, koja je na spisku UNESKO kulturne baštine, a nalazi se u gradu Derbentu u južnoj ruskoj republici Dagestan.

Nova studija pokazala je da bi misteriozna struktura pod zemljom, koja se nalazi u južnoj Rusiji, mogla biti jedna od najstarijih hrišćanskih crkava na svetu i najstariji hrišćanski hram u toj zemlji.

Istraživanje su sproveli ruski istraživači sa Nacionalnog univerziteta za nauku i tehnologiju (MISiS) u saradnji sa Državnim univerzitetom iz Dagestana, sa Institutom za fiziku Lebedev, sa Ruskom akademijom nauka i sa Univerzitetom za nuklearnu fiziku iz Moskve.

Dagestan, zamak Tek se očekuje da naučnici otkriju u koje svrhe je korišćena ova zgrada, Printskrin: Youtube/Andrey Foryy

Naučnici su koristili metod mion radiografije za skeniranje strukture duboke 12 metara, koja je smeštena u severozapadnom delu tvrđave Narin-Kala, sagrađene oko 300. godine posle Hrista. Tvrđava se nalazi u južnoj ruskoj republici Dagestanu.

U saopštenju na zvaničnoj internet stranici MISiS-a piše da je cilj skeniranja bio da pomogne naučnicima da odrede 3D konfiguraciju ove strukture, s obzirom na to da "do danas nije shvaćeno koja je bila funkcija ove zgrade: da li je to bio rezervoar, hrišćanski hram ili zaratustriski hram vatre".

Dagestan, zamak Printskrin: Youtube/Andrey Foryy

Istraživačima je trebalo najmanje dva meseca da završe skeniranje, nakon što su postavili detektore na dubini od oko deset metara u unutrašnjost konstrukcije i izvršili precizno merenje onoga što je sada UNESKO kulturna baština.

Ni nakon završetka skeniranja, vodeći ekspert MISiS-a Natalija Poluhina nije sigurna šta da zaključi u vezi sa funkcijama ovog objekta.

Dagestan, zamak Printskrin: Youtube/Andrey Foryy

- Čudno bi bilo da ovu zgradu protumačim kao rezervoar za vodu. U istoj tvrđavi, Narin-Kala, postoji slična podzemna građevina, duboka deset metara, i to jeste, zapravo, rezervoar. To je pravougaona građevina. Ali, ova neobična struktura u koju smo postavili naše detektore je u obliku krsta, njena orijentacija je strogo u skladu sa četiri kardinalna pravca, a jedna strana je dva metra duža od ostalih. Prema navodima arheologa koji su započeli iskopavanja - ’tokom izgradnje, zgrada je bila potpuno iznad površine, i leži na najvišoj tački "Narin-Kala". Kakav je smisao staviti rezervoar na površinu, i to na najvišoj planini? - primetila je Poluhina, dodajući da ovde ima više pitanja nego odgovora.

Dagestan, zamak Printskrin: Youtube/Andrey Foryy

Naučnici su se složili da u budućnosti treba napraviti detaljniju analizu, kako bi se dobila kompletna 3D slika tajanstvene zgrade, što bi konačno trebalo da rasvetli sve detalje u vezi sa misterijom - na koji su način ljudi koristili ovu zgradu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nisam naucnik

    21. jul 2019 | 10:41

    Pa gospodjo naucnice svrha rezervoara na vrhu kako vi kazete plsnine je da voda ima prirodan pad dokle god da treba ide.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA