Ova fotografija je crno-bela, iako verujete da nije: Evo zbog čega vidite boje na njoj

Umetnik je objasnio zašto nas mozak vara

  • 0
Iluzija Foto: Manuel Schmalsteig CC-BY-2.0/Øyvind Kolås

Bizarna i u isto vreme briljantna optička iluzija, koja je postala viralna, vara vaš mozak da na njoj vidi fotografiju u boji. Međutim, ako pogledate bolje, saznaćete da je ona zapravo crno-bela.

Fotografija, koju je napravio umetnik digitalnih medija i softverski programer Kolas kao vizuelni eksperiment, tehnika, koju on naziva "iluzijom mreže asimilacije boja", postiže ovaj efekat jednostavnim postavljanjem rešetke selektivno obojenih linija preko originalne crno-bele slike.

- Prezasićena obojena mreža prekrivena preko crno-bele slike uzrokuje da se ćelije sive vide kao da imaju boju - objašnjava umetnik.

Prema naučniku za viziju Bartu Andersonu sa Univerziteta u Sidneju, efekat koji vidimo u ovoj iluziji nije naročito iznenađujući.

- Sistem boja je ono što naučnici vizije nazivaju "niskim prolazom", tj. mnoga receptivna polja koja kodiraju boju su prilično velika - rekao je Anderson.

Jednostavno rečeno, naš mozak nekako sažima vizuelnu informaciju kada gledamo na stvari, ostavljajući nam opšti utisak šta je tu ako nemamo dovoljno vremena da pažljivo ispitamo predmete.

Iluzija nije stvorena samo korišćenjem obojenih mreža. Dok Kolas smatra da rešetke nude najbolji efekat, on se poigrava i sa drugim načinima postizanja vizuelnog trika, koristeći alternative poput tačaka i linija.

Ovako to izgleda kada se koriste tačkice:

Iluzija Foto: Manuel Schmalsteig CC-BY-2.0/Øyvind Kolås

A ovako kada se koriste linije

Iluzija Foto: Manuel Schmalsteig CC-BY-2.0/Øyvind Kolås

Najimpresivnije od svega je što za ovu iluziju nisu potrebne statičke slike.

U video snimku ispod, Kolas pokazuje kako čak i video sa mrežnom presvlakom može navesti mozak na razmišljanje da vidi sliku u boji:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA