• 5

Strašna saznanja sa Grenlanda: Glečeri se tope prebrzo, naučnici ovo očekivali tek 2070. godine

Dramatično topljenje sugeriše da se ledeni pokrivač Grenlanda približava prekretnici, koja bi dovela do katastrofalnog podizanja nivoa mora i progutalo bi obalne gradove širom sveta

  • 5

Grenland je poznat po svojim glečerima, ali u poslednjih mesec dana otok se topi dosad nezabeleženom brzinom, a buknuli su i požari, prenosi Science Alert.

Naučnici nisu očekivali da će se Grenland topiti ovim tempom bar još 50 godina - do poslednje nedelje jula topljenje je doseglo nivoe koju su klimatski modeli predvideli za 2070. godinu. I to po najpesimističnijem scenariju.

Ledena ploča Grenlanda 1, avgusta izgubila je 12,5 milijardi tona leda, više nego ijednog dana otkako su istraživači započeli merenje topljenja leda 1950. godine, saopštio je "Washington Post".

Dramatično topljenje sugeriše da se ledeni pokrivač Grenlanda približava prekretnici koja bi ga mogla nepovratno odvesti u potpuni nestanak. Ako se to dogodi, katastrofalno podizanje nivoa mora progutalo bi obalne gradove širom sveta.

55 MILIJARDI TONA VODE U 5 DANA 

Sezona topljenja leda na Arktiku počinje svake godine u junu i završava u avgustu, a vrhunac topljenja beleži se u julu. Međutim, brzina topljenja leda na Grenlandu ove je godine premašila rekorde. Od 30. jula do 3. avgusta otapanje je zabeleženo na 90 odsto površine Grenlanda uz ispuštanje 55 milijardi tona vode tokom pet dana.

Ekstremno topljenje usledilo je tokom najtoplijeg meseca u istoriji dok je intenzivni toplotni talas harao Evropom, a potom stigao i do Grenlanda.

Slično iznadprosečno topljenje zabeleženo je u Švajcarskoj: glečeri su tada izgubili 800 miliona tona leda tokom toplotnih talasa u junu i julu. Na Aljasci je takođe u julu zabeleženo rekordno otapanje leda.

SNIMCI OTKRIVAJU STRAŠNO STANJE 

Naučnici su na Grenlandu zabeležili brojne snimke leda koji se topi i nabujalih reka, kao i novonastalih jezera.

Meteorolozi, klimatološki naučnici i geolozi su kombinovali podatke koje su zabeležili na Grenlandu kako bi došli do tačnih razmera topljenja leda.

Šta se tačno događa na Grenlandu, najbolje pokazuju usporedne satelitske snimke.

VIDEO: Ovo smo mi uradili našoj planeti! Led se topi na severnom polu

(Telegraf.rs/index.hr)

Komentari

  • Si si

    Kuće u višim delovima na moru već dostižu astronomske cifre

  • kiza

    opet ova opozicija.

  • Urke

    Kako danci rekoše amerima da Grenland nije na prodaju, tako stiže ova vest o topljenju glečera.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima